Colorado állam már idén engedélyezheti a kriptovalutában történő adózást

Colorado kormányzója, Jared Polis évek óta támogatja a kriptovaluták elfogadását, és idén ezt törvényileg is több úton elősegítheti. Várhatóan 2022 közepétől az adófizetés kriptovalutában történő teljesítése is elérhető lesz a lakosok számára.

Adófizetés kriptovalutában: Colorado digitális állammá szeretne válni, és a kiptós adófizetés ennek alapköve lesz

Jared Polis, Colorado kormányzója egyértelmű célt tűzött ki maga elé: Coloradót Amerika első számú „digitális államává” akarja alakítani. Ennek részeként tárt karokkal fogadják az összes olyan kezdeményezést, mely a kriptovaluták és a blokklánc segítségével elősegíti a digitalizációs folyamatot. (Bár “ellenfele” bőven akadhat, hiszen több amerikai állam is nyit a kriptók felé, Wyominggal az élen.)

A kriptovalutában történő adózás tervét Polis már 2021-ben a Consensus 2021, a Coindesk által szervezett konferencia keretében megosztotta a világgal. A háttérben pedig, úgy tűnik, felgyorsultak a történések, a legfrissebb hírek alapján ugyanis már 2022 közepére minden állami adó megfizetésére elérhetővé tehetik a lakosok számára a kriptovalutában történő fizetést.

Polis a CNBC-nek adott interjújában kiemelte azért azt is, hogy az államot és lakosait a lehető legjobban szeretnék védeni a spekulatív kockázattól, így a befizetett kriptopénzeket azonnal amerikai dollárra fogják átváltani. Arról tervei során még nem beszélt, hogy pontosan milyen vállalkozások fogják ellátni ezt a közvetítő szerepet a kripto-fiat átváltások esetében.

„Ugyanolyan lesz, mint egy hitelkártyás befizetés, csak jóval alacsonyabb tranzakciós díjjal” – mondta Polis a megoldásról.

Az interjú részeként még azt is hozzátette, hogy a kriptovalutás fizetés lehetőségét a jövőben nem csak az adókötelességek megfizetésére, de számos egyéb állami szolgáltatásra is kiterjesztik (pl. jogosítványok vagy vadászengedélyek igénylése).

Amellett, hogy engedélyezik az adófizetés kriptovalutában történő teljesítését, még egy komoly törvénytervezeten dolgozik a coloradói vezetőség: a blokklánc technológia törvényesítésén és a DAO-k (decentralizált autonóm szervezet) jogi személyként történő elismerésén. Polis kormányzó egyébként régimotorosnak számít a kriptovaluták világában, hiszen az első olyan amerikai politikusok közé tartozott, aki már 2014-ben is elfogadott bitcoint kampányának finanszírozásához.

Coloradóban a mai napon, február 17-én kezdődik a világ egyik legnagyobb Web3 és blokklánc konferenciája, az ETHDenver, ahol a kormányzó beszéde mellett hackathonok, moderált beszélgetések és számtalan előadás várja a résztvevőket. A konferencia február 20-ig fog tartani.

ethdenver - colorado adófizetés kriptovalutában