COVID-19 vs Influenza: A brit egészségügy idén egyetlen influenzás esetet sem regisztrált

A brit egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy idén egyetlen influenzás esetet sem regisztráltak. Egy professzor szerint a téli időjárás esetén a jövőben is viselnünk kell a maszkot, hogy az influenzás megbetegedéseket nullán tartsuk. Mások szerint „az influenzát COVID-19-re keresztelték át.” Vajon mi az igazság?

Már bőven egy éve tart a koronavírus világjárvány, a megbetegedések és a halottak a száma pedig rohamosan nő. Ezzel ellentétben, a brit egészségügyi hatóságok szerint az influenzás megbetegedések száma a nullára csökkent:

A koronavírus terjedésének megfékezésére hozott társadalmi korlátozások, valamint az influenza elleni vakcina meghozta a gyümölcsét, és visszaszorította az influenzás megbetegedések számát.”

Az angliai PHE laboratóriumban január első hete óta 685 243 mintát vettek, melyek közül egyetlen influenzára pozitív esetet sem fedeztek fel. Christina Pagel professzor pedig azt javasolta, hogy a koronavírus okozta korlátozások némelyikét nem ártana megtartani az influenzás fertőzések leküzdése érdekében. Elmondása szerint a jövőben „érdemes lenne a tömegközlekedés használatba vétele során és egyéb forgalmasabb környezetben a maszk viselésre ösztönözni az embereket. Ezzel ugyanis nullára csökkenthetjük az influenzával járó halálesetek számát.”

Csökkent az influenzás megbetegedések száma, vagy csak minden beteg “covidos”?

Ahogy arról nemrégiben már beszámoltunk, nem mindenki ért egyet azzal az állítással, hogy a korlátozások megállítanák az influenza terjedését. Többek között Dr. Knut Wittkowski, az Egyesült Államok egyik elismert epidemiológusa sem. Szerinte ugyanis az influenzás esetek hatalmas csökkenése annak tudható be, hogy sok fertőzöttet hamisan a covidos esetek közé sorolják. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint szemben a 2019-es 8,7%-kal, az összesített influenzás esetek aránya 2020 szeptember végétől decemberig csupán 0,2% volt. Ez pedig annak „köszönhető”, hogy „az influenzát Covid-19-re keresztelték át.”

Mindenesetre Stephen Kissler, a Harvard Egyetem Közegészségügyi intézetének kutatója szerint továbbra is ébernek kell maradnunk. Ha az influenza idén valóban nem söpört végig a közösségeken, az emberek immunvédettségét sem frissítette fel. Emiatt pedig előfordulhat, hogy nyáron újra elkezd terjedni, és sokkal súlyosabb lefolyású lesz a járvány.

A koronavírus eredetének megkérdőjelezése, valamint a körülötte forgó összeesküvés-elméletek továbbra is a levegőben vannak. Nos, ahány ember, annyi vélemény. Az viszont biztos, hogy hosszú út áll még előttünk, míg újra visszakapjuk régi életünket. Feltéve, ha visszakapjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.