COVID igazolás nélkül nem lehet már élelmiszerboltba sem menni

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hessen tartomány csatlakozott számos más németországi tartományhoz, amelyek az úgynevezett 2G-szabályt fogják alkalmazni, ami azt jelenti, hogy mostantól a kiskereskedők – beleértve az élelmiszereket árusító üzleteket, például a szupermarketeket is – maguk döntik el, hogy beengednek-e COVID védettségi igazolással nem rendelkezőket vagy sem.

Fokozódik a nyomás a COVID-oltás szkeptikusain Németországban. Akár akarják, akár nem, bizony meg kell fontolniuk azt, hogy beadassák a COVID-19 elleni oltást, különben azt kockáztatják, hogy megfosztják őket alapvető jogaiktól, jelen esetben az élelmiszervásárlástól. Még a világjárvány csúcspontján sem érintette a zárlat a szupermarketeket, biztosítva ezzel azt, hogy minden állampolgár hozzájusson az élethez nélkülözhetetlen élelmiszerekhez.

Most azonban az élelmiszerboltok és szupermarketek Frankfurtban és más hesseni városokban dönthetnek úgy, hogy a nem beoltott embereket visszafordítják az ajtóban. A 2G-szabály már Németország tartományainak mintegy felében érvényben van, de a kritikusok által diszkriminációnak nevezett intézkedésnek ezt a formáját eddig a nem létfontosságú létesítményekben, például az éttermekben, az éjszakai klubokban és a mozikban alkalmazták.

A tartomány azután csatlakozott a 2G-rendszerhez, hogy egy helyi bíróság egy grillfelszereléseket árusító üzletnek adott igazat, amely azért perelt, mert nem tudta megakadályozni azt, hogy az oltatlan emberek nála vásároljanak.

Németország, sok más országhoz hasonlóan, nem tudja kötelezővé tenni az oltást, mert ez az állampolgárok emberi és alkotmányos jogainak egyértelmű megsértését jelentené. Ehelyett az ország kormánya kerülőutakat keres, ilyen aljas megoldás a 2G is.

banner

A vállalkozások tehát maguk dönthetik el, hogy csak beoltott, vagy a COVID-ból felépült embereket engednek-e be az üzletükbe. A 2G szabály értelmében a negatív COVID-teszttel rendelkező személyek sem léphetnek be. A hatóságok azzal próbálják ösztönzni a vállalkozásokat az oltatlanok kizárására, hogy cserébe ezekben az üzletben a vásárlók elhagyhatják a társadalmi távolságtartást és a maszkviselési kötelezettséget.

A 2G rendszer a 3G néven ismert, Németország-szerte alkalmazott rendszer egyik alváltozata, amely arra vonatkozik, hogy csak beoltott, felgyógyult vagy tesztelt embereket engednek be bizonyos egységekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.