COVID oltás vagy negatív teszt nélkül nem lehetne koncertre menni

A Ticketmasters-nél jegyet vásárló rajongók csak úgy mehetnének a koncertekre, ha bizonyítják, hogy megkapták a COVID vakcinát, vagy negatív tesztet mutatnak fel.

Foo Figherts, Dua Lipa, Pearl Jam vagy System of a Down koncertre mennél? A jövőben ez sem lesz olyan egyszerű. A Ticketmaster jegyértékesítő társaság, mely Európában is a legnépszerűbb előadók koncertjeire árusít jegyeket azt tervezi, hogy a jövőben a koncertekre csakis COVID oltás vagy negatív teszt felmutatásával lehetne belépniük a rendezvényre látogatóknak.

A New York Post információi szerint a koncert szervezői dönthetnék el, hogy mit kérnek, oltásigazolást vagy negatív tesztet igazoló dokumentumot. Ez természetesen csak akkor kerülne bevezetésre, ha a hatóságok ismét engedélyeznék a tömegrendezvényeket.

A közelmúltban több nagy gyógyszergyártó vállalat jelentette be, hogy hatékony koronavírus elleni vakcinát fejlesztett. Ha a legígéretesebb vakcinák megkapják a hivatalos engedélyeket, akár már idén év végén megkezdődhet a lakosság beoltása. Így elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez valóban kötelező lenne beoltatni magunkat.

A koncertszervező dönti el, hogy ki mehet

A Ticketmaster szóvivője elmondta: „A Ticketmaster nem rendelkezik jogi hatáskörrel a biztonsági/belépési követelmények meghatározására, már ami az otlást, illetve a negatív teszteket illeti. Ez a rendezvény szervezőjének belátása szerint történik. A Ticketmaster továbbra is együttműködik a rendezvényszervezőkkel a Covid összes biztonsági intézkedésére vonatkozóan. A jövőben a rendezvényszervezők feladata lesz a koncertre lépés feltéleleinek a meghatározása a helyi egészségügyi irányelvek alapján.”

Kiszivárgott információk szerint a jegyértékesítő vállalat egy olyan egészségügyi információs társasággal venné fel a kapcsolatot, amely például a reptéri biztonsági ellenőrzésekre szakosodott. Állítólag a koncertre lépés előtt egy ilyen vállalat ellenőrizné a vendég negatív COVID tesztjét. Különösen érzékeny orvosi dokumentumok felmutatására is kényszeríthetnék a koncertre érkezőket, melynek azonban már adatvédelmi aggályai is lehetnek.

Ha valaki viszont megtagadná a negatív teszt, illetve az oltás igazolásának a bemutatását, megtilthatnák a koncert helyszínére történő belépését.

A Ticketmaster globális elnöke, Mark Yovich úgy véli, hogy a szolgáltatóipar minden szereplője szeretne minél hamarabb munkába állni. Mivel a hatóságok biztonságra vonatkozó követelményeit kénytelenek betartani, így előfordulhat, hogy egyre több szolgáltató dönt úgy, hogy úgynevezett egészségügyi igazolványt kér. Azt még nem tudni, hogy elég lesz-e egy negatív teszt vagy akár oltásigazolással is kell rendelkezni. Az viszont kifejezetten zavaró, hogy a jövőben előfordulhat, hogy nemcsak a koncerteken, hanem más eseményeken is csak úgy lehet majd részt venni, ha kötelezően beoltatjuk magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.