Craig Wright BSV blokklánca megvalósította volna Satoshi Nakamoto korábbi ötletét?

Az önjelölt Satoshi Nakamoto, Craig Wright saját blokkláncának „feketelista-kezelőjét” még tavaly októberben vezették be azzal a céllal, hogy egy hackertámadás esetén segítsen visszaszerezni az ellopott kriptót.

A bitcoin hívők igencsak felháborodtak azon, hogy tavaly október óta a Bitcoin Satoshi Vision (BSV) blokklánc felhasználói befagyaszthatják és elkobozhatják más felhasználók kriptóját, köszönhetően Craig Wright “feketelista-kezelőjének”, amely az elveszett vagy ellopott érmék visszaszerzésére szolgál. Felmerül a kérdés, hogy amikor Satoshi Nakamoto, a bitcoin megalkotója 13 évvel ezelőtt létrehozta a BTC-t, vajon tervezett-e egy hasonló „kill switch” funkciót.

Satoshi egy korábbi letéti rendszer-ötletét értelmezik félre a BSV támogatói

A válaszhoz először fontos megérteni, hogy mit is jelent ez a „kill switch” funkció. Egy olyan eszközről van szó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy befagyasszák és elkobozzák a BSV érméket, amennyiben a tulajdonjogot igazoló jogi dokumentumokat bemutatják. Sokan ezt a decentralizáció megsértésének tekintik, ugyanakkor a BSV támogatói azt állítják, hogy a „feketelista-kezelő” nagyon hasonlít Satoshi Nakamoto régi letéti rendszer-ötletéhez.

“Nem áll olyan messze Satoshitól, mint azt egyesek gondolják.” – írta például Wolfgang Lohmann, a BSV egyik támogatója a Twitteren. Lohmann a tweetjében arra utal, hogy Satoshi még egy 2010-es bejegyzésében olyan rendszert írt le, amely lehetővé tenné a vásárló számára, hogy a bitcoint egy letéti számlán zárolja. A BTC-t csak akkor szabadítanák fel, ha a vevő megerősítené az áru vagy szolgáltatás átvételét, és a vevő soha nem vonhatná vissza a pénzt. Viszont a vevő korlátlan ideig zárolva tarthatná az érméket, ez pedig egyfajta „kill switch” lenne a csalók ellen.

“Képzeld el, hogy valaki ellopott tőled valamit. Nem tudod visszaszerezni, de ha megtehetnéd, ha lenne egy távvezérelhető kill switch, akkor megtennéd?” – írta Satoshi a Bitcoin Talk bejegyzésében. “Jó lenne, ha a csalók tudnák, hogy mindenhol van egy kill switch, és ha ellopják a kriptódat, akkor az használhatatlan lesz számukra…”

Craig Wright, aki Satoshinak adja ki magát, azt állította, hogy ugyanebben a Satoshi által leírt helyzetben találta magát. 2020 februárjában Wright szerint hackerek ellopták tőle két bitcoin tárca privát kulcsait. Wright állítása szerint az egyik tárca 80 ezer, a másik pedig 31 ezer BTC-t tartalmazott.

A BSV blokklánc tulajdonosa 2021-ben keresetet nyújtott be a bitcoin 16 fejlesztője ellen, ragaszkodva ahhoz, hogy „kártérítési kötelezettséggel” tartoznak a Tulip Tradingnek, a Wright tulajdonában lévő Seychelle-szigeteki cégnek. A per során Wright azt akarta elérni, hogy átírják vagy módosítsák a protokollt annak érdekében, hogy a Tulip Trading hozzáférjen a két tárca által ellenőrzött 111 ezer BTC-hez.

Több problémát is felvet a BSV „kill switch” funkciója

A BSV egyik sajtóközleménye szerint a hálózat azt szeretné, ha a kriptovaluták ugyanolyan jogi elbánásban részesülnének, mint a hagyományos eszközök.

„Ahhoz, hogy a blokklánc technológia globálisan elterjedjen, szükség van arra, hogy a digitális eszközöket jogilag hasonlóan kezeljék, mint a részvényeket, kötvényeket és bármilyen más értékpapírt.” – áll a közleményben, amely Marcin Zarakowskit, a BSV jogtanácsosát idézi.

“Az elmúlt két évben több mint 3 milliárd dollárnyi digitális eszközt loptak el, ez elfogadhatatlan. Ezzel az új funkcióval szeretnénk jó útra térni a probléma megoldása érdekében.” – olvasható a közleményben.

És bár egy ilyen funkció elsőre észszerűnek tűnhet, a BSV által javasolt „kill switch” több problémát is felvet. Egyrészt nem világos, hogy hogyan kezelnék a különböző joghatóságok alá tartozó felhasználók közötti vitákat. Másrészt sokan jobban kedvelhetnek egy törvényekhez kötött rendszert, mint egy szigorú decentralizációs etikához kötődő szisztémát. Harmadrészt pedig egyáltalán nem úgy tűnik, hogy Satoshi valaha is tervezte volna egy hasonló „kill switch” funkció bevezetését. Amikor az új letéti rendszerről írt a Bitcoin Talk-on, valószínűleg csak ötletelt, mielőtt felismerte volna a decentralizáció és a pénzügyi biztonság közötti elkerülhetetlen kompromisszumot.

“Ez nincs implementálva, és valószínűleg nem is lesz időm a közeljövőben megvalósítani…” – írta Satoshi.

Átverés lehet Wright 111 ezer BTC ellopásáról szóló története

A bitcoin megalkotója azonban létrehozott egy figyelmeztető rendszert, amelynek segítségével a “power userek” (mint Satoshi) az egész hálózatra kiterjedő riasztásokat küldhettek, és akár tranzakciókat is letilthattak.

“Semmi nem utal arra, hogy a riasztási rendszert másra szánták volna, mint arra, hogy üzenetet küldjön az összes csomópont üzemeltetőjének.” – mondta Bob Summerwill. Summerwill az ETC Cooperative ügyvezető igazgatója, emellett pedig már régóta tagja az Ethereum fejlesztői közösségnek. “Soha nem volt semmilyen jel arra, hogy ezt eszközbefagyasztásra vagy visszaszerzésre szánták volna.” – tette hozzá.

Summerwill arra is rámutatott, hogy az Ethereumnak is volt egy hasonló rendszere, amely lehetővé tette a core fejlesztők számára, hogy bizonyos műveleteket vagy tranzakciókat leállítsanak. Ezt a funkciót azonban a 2016-os Homestead frissítés után eltávolították az Ethereumból.

Az ETC Cooperative feje Craig Wright azon próbálkozásáról is beszélt, hogy visszaszerezze a tőle „ellopott” 111 ezer bitcoint:

“Nem lehet véletlen, hogy CSW [Craig Steven Wright] azt állítja, hogy milliárdokat loptak el tőle az értelmetlen hackertámadás során, és hogy ő az egyetlen a világon, aki megpróbálja elérni, hogy a bíróság „visszaadja” ezt a vagyont, miközben a BSV az egyetlen blokklánc, amely engedélyezi a tranzakciók letiltását és az érmék elkobzását.” – mondta Summerwill. “Ez annyira ellentmond a bitcoin szellemiségének.”