Csődbe megy a SpaceX? Elon Musk érdekes tweetet írt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A milliárdos vállalkozó Elon Musk a SpaceX csődjének esélyéről írt, mondván, hogy bizonyos körülmények között ez “nem lehetetlen”, miközben a cég Raptor hajtóműveit sújtó gyártási válságról érkeztek hírek.

Az állítólagos gyártási problémákat kedden kommentálva Musk felvázolt egy forgatókönyvet, amelyben a SpaceX csődbe mehet, mondván, hogy egy világméretű gazdasági visszaesés a vállalat egyéb problémáival párosulva a SpaceX végét jelentheti, bár megjegyezte, hogy ez nem valószínű.

“Ha egy súlyos globális recesszió elapasztaná a tőke elérhetőségét/likviditását, miközben a SpaceX milliárdokat veszít a Starlink & Starshipen, akkor a csőd, bár még mindig valószínűtlen, nem lehetetlen” – írta egy tweetben.

A poszttal Musk egy olyan jelentésre reagált, amelyet állítólag Musk küldött a SpaceX alkalmazottainak és a Space Explored nevű hírportál az e-mailt megszerezve azt írta, hogy a cégalapító komoly aggodalmaknak adott hangot a Starship űrhajójában használt Raptor hajtóművel kapcsolatban.

“Sajnos a Raptor gyártási válsága sokkal rosszabb, mint amilyennek néhány héttel ezelőtt tűnt” – írta a kiszivárgott üzenetben, és közölte az alkalmazottakkal, hogy a cégnek “minden kézre szükség lesz ahhoz, hogy talpra álljon ebből a helyzetből, ami őszintén szólva katasztrófa”.

A lényeg az, hogy a csőd valódi veszélyével nézünk szembe, ha nem tudjuk elérni, hogy jövőre legalább kéthetente egyszer repüljenek a Starshipek.”

Musk nem erősítette meg az e-mail hitelességét, amit az űrkutatással foglalkozó hírportál szerzett meg, bár az online beszámolóra reagálva nem tagadta annak valódiságát, ehelyett inkább azt írta, hogy a cég csődbe mehet.

A kiszivárgott e-mail a Raptor-projektben részt vevő korábbi felsővezetők távozását is megemlítette, valószínűleg a vállalat két vezetőjének e hónap elején történt távozására utalva, amelyről először a CNBC számolt be. A SpaceX meghajtásért felelős alelnökét, Will Heltsley-t állítólag az “előrelépés hiánya miatt” kivették a Raptor csapatból, mielőtt végül lemondott volna posztjáról.

Musk keddi internetes kommentárjával még több intrikát szőtt. Amikor egy Twitter-felhasználó a Raptor-ügyről kérdezte, azt válaszolta: “Megoldódik”, anélkül, hogy ezt részletezte volna, ezzel persze kérdések viharát indítva el a közösségi médiában.