Dániában nullára csökkent a bankrablások száma, de vajon miért?

Dánia egyedülálló rekorddal büszkélkedhet: egy teljes év bankrablás nélkül. Az országban a tavalyi évben egyetlen bankrablást sem jegyeztek fel, amivel a világ első számú országai közé tartozik. De mi az oka ennek?

Az első, amely a média figyelmét felkeltette, az, hogy Dániában egy ideje drasztikusan lecsökkent a készpénzforgalom, és ez számos bankot arra késztetett, hogy korlátozza a bankjegyekkel kapcsolatos szolgáltatásait. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyre több dán fizet bankkártyával, így egyre kevésbé szükséges készpénzt tárolni a bankokban.

Ennek eredményeképpen maguk a rablók már nem találják kényelmesnek, hogy olyan helyeket raboljanak ki, ahol nincs is zsákmány. A dánok egyre gyakrabban használják a kártyákat és az okostelefonjukon található fizetési alkalmazásokat a tranzakciókhoz, ami miatt a készpénzfelvételek száma az elmúlt hat évben mintegy háromnegyedével csökkent – derül ki a központi bank adataiból.

A Finance Denmark adatai szerint Dániában összesen mintegy 20 bankfiókban tartanak készpénzt, az ország 800 bankfiókjából. A Merchant Machine által közzétett kutatás szerint Dánia a világ legjobb készpénzmentes helyei közé tartozik, amelyet Norvégia, Finnország és Új-Zéland, valamint Hongkong, Svédország, Svájc, az Egyesült Királyság, Szingapúr és Hollandia követ.

A bankrablások számának csökkenése nem csak dán jelenség, az Egyesült Államokban is csökkenés tapasztalható. Az FBI szerint 2021-ben 1724 rablás történt, 2017-ben viszont 3880. Egy 2021 novemberében végzett felmérés kimutatta, hogy a válaszadók rendkívül ritkán használnak készpénzt.

Az első helyen a britek állnak 57%-kal, őket követik a kanadaiak 55%-kal, majd az amerikaiak 47%-kal és a franciák 44%-kal. Az olaszok 28%-on állnak. A dán központi bank adatai szerint 2021-ben a dán üzletekben történő vásárlások mindössze 12%-a történt készpénzben. 2017-ben ez az arány még 23% volt.

A dániai bankrablások számának jelentős csökkenése azonban nem csak a készpénzhasználat csökkenésében rejlik. Dániában köztudottan alacsony a bűnözési ráta, 2021-ben összesen 413 000 bűncselekményt követtek el, amely 145 000-rel kevesebb, mint 2017-ben.