Danske Banke: Európa legnagyobb pénzmosási botránya – bitcoin nélkül

Thomas Borgen, a Danske Banke (korábbi) CEO-ja nagy bajba sodorta a pénzügyi intézetet. Egy vizsgálat során kiderült, az intézete egyik leányvállalata komoly pénzmosásban vett részt. Mi ebből a tanulság? Szimpla: nincs sok értelme a Christian Lagarde-nak (IMF), G20-aknak komoly pénzmosás elleni törvényeket rátukmálni a kriptopénzekre, ha még a saját portájukon se tudnak rendet tartani. Az eset egyben azt is bizonyítja, mennyire hasznos lehet a mögöttes technológia a pénzmosás elleni küzdelem során.

A Bill Browder amerikai fedezeti alapkezelő az esetet csak “Európa legnagyobb pénzmosási botrányánaknevezi és sokak álláspontját megerősíti: a pénzmosáshoz nem kell bitcoin, megy az nélküle is.

Dánia legnagyobb bankja által végrehajtott vizsgálat kiderítette, az észt fiók több mint 200 milliárd eurót mosott tisztára, amelynek nagy része gyanús forrásokból származik.

A botrány hatására lemondásra kényszerült Thomas Borgen, a bank CEO-ja és a lelépését így kommentálta:

Annak ellenére, hogy a külsős ügyvédi cég által végrehajtott vizsgálat alapján nem követtem el szabálysértést, úgy gondolom minden félnek az a legjobb, ha lemondok.

A dán pénzügyi szabályozó pedig a még májusban lezárt ügyet újranyitja és további vizsgálatokat rendel el, lévén a hatóságok úgy gondolják, a friss eredmények hatására új csontvázak hullhatnak ki a Danske Banke szekrényéből. A Reuters jelentése szerint 2007 és 2015 között több mint 9.5 millió tranzakciót és 15 000 ügyfelet érint a pénzmosási gyanú, sőt állítólagosan egyes tranzakciók az orosz elnökhöz Vlagyimir Putyinhoz vezetnek.

A bank nem tudta megerősíteni a számadatokat és hogy pontosan mennyi piszkos pénz lett az észt bankok keresztül legitimalizálva, de ésszerű feltenni a kérdést:

Miért a bitcoin akkor?

A bitcoint folyamatosan azzal gyanúsítják, hogy a drogkartellek pénze, ösztönzi a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását. Mialatt a Danske Banke esetében szóban forgó 200 milliárd euró a teljes kriptopénz piaci kapitalizációnál is több. Mi több, láthatóan az elosztott főkönyvi technológia (és itt kihangsúlyozzuk: a nyílt a elosztott főkönyvi technológiák és nem a Ripple vállalati megoldásai) pontosan a pénzmosás megakadályozását ösztönzik mivel a nyílt ledgeren minden ott van feketén-fehéren 2009 óta mialatt a bankok boldogan bújnak a banki meg az üzleti titkaik mögé.

Hasznosnak találod a munkánk? Kérjük, támogass minket!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük