Dél-Korea az élen jár – blokklánc-alapú dolgozói azonosítás kerül bevezetésre

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dél-Korea bebizonyította, hogy blokklánc-barát. Az állami szervek blokklánc-alapú munkavállalói azonosító rendszert használnak.

A Koreai Internet- és Biztonsági Ügynökség vagy más néven KISA Dél-Korea első olyan közintézménye, amely októbertől egy mobilalkalmazáson keresztül blokklánc technológián alapuló munkavállalói azonosító rendszert vezet be.

Yonhap hírportál szerint az ügynökség egy KISA Coin nevű tokent is hamarosan kibocsát, amellyel a legjobban teljesítő alkalmazottakat fogja jutalmazni. A hónap dolgozói a tokennel szendvicseket, italokat és különféle irodaszereket vásárolhatnak. Jelenleg még csak tesztek zajlanak, de a KISA azon dolgozik, hogy mihamarabb minden alkalmazott számára elérhetővé váljon a jutalomprogram.

Az új alkalmazotti azonosító rendszer lehetővé teszi a KISA dolgozói számára, hogy NFC-vel (near field communication) vagy QR-kód beolvasásával a munkavállalói adatbázist kezelő blokklánc-platformon keresztül munkahelyükre beléphessenek. Az új rendszer azonban nem csak a dolgozói igazolvány hitelesítésére korlátozódik. Az új program használatával tudnak az alkalmazottak az intézmény büféjében kávézni, munkahelyi menzán étkezni, illetve a könyvtárból könyveket kikölcsönözni. Az érintés nélküli és innovatív megoldás leginkább a COVID-19 járványnak köszönhető, hiszen így nem kell beléptető kártyákkal, a büfében készpénzzel, illetve fizikai olvasókártyával bíbelődni.

Három városban indul el a kezdeményezés

A helyi sajtóorgánumok arról is beszámoltak, hogy a KISA azt tervezi, hogy októberben először Nadzsuban, majd az év végén a Szöulban és Phadzsuban található irodáiban is bevezeti a blokklánc alapon működő munkavállalói azonosító rendszert.

Kim Seok-hwan, a KISA elnöke úgy nyilatkozott az új rendszerről:

Remélem, hogy a DID mobil munkavállalói azonosító bevezetése a közintézményekben nemcsak javítja az alkalmazottak kényelmét és biztonságát, hanem jó kiindulópontként is szolgál majd a nem személyes személyazonosság-hitelesítési szolgáltatások felfedezésében a helyi szervezetek számára. ”

Dél-Koreában igazán előkelő helyen szerepel a blokklánc technológia. Az ázsiai ország negyedik legnagyobb városában, Teguban bejelentették, hogy több mint 6 milliárd dollárt kívánnak elkülöníteni blokklánchoz és mesterséges intelligenciához kapcsolódó képzésekre. Emellett a világban elsőként Dél-Koreában már közel 1 millió embernek nincs kártya-alapú jogosítványa, helyette blokkláncon működő digitális vezetői engedélyt mutat fel az okostelefonján, ha megállítja igazoltatni a rendőrség.

További kapcsolódó cikkeink:

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.