Divat és kriptovaluta? Jön a blokklánc alapú divatbemutató

Egykor még el sem tudtuk volna képzelni, hogy ne a szobánk falán gyönyörködhessünk szeretett festményeikben, aztán jöttek a nem helyettesíthető tokenek (NFT), és mindenki a digitális műalkotásra vágyott. Megismerkedhettünk a személyre szabott avatarokkal és chatbotokkal, majd végül februárban elérkeztünk az év első blokklánc alapú egyhetes divatbemutatójához (Crypto Fashion Week). De mi történik akkor, ha a divat és a kriptovaluták világa találkozik? Mutatjuk!

Míg az emberek többnyire lelassultak a koronavírus világjárvány megjelenésekor, az online tér és az innovációk egymás után forradalmasították a technológiákat. Mára már, a divat digitalizációja izgalmasabbnál izgalmasabb újdonságokat nyújt a művészek számára. Az online események, workshopok, kiállítások, konzultációk pedig nem meglepően alaposan összehozták a tervezők, művészek, technikusok meg úgy átlagosan a digitális divat iránt érdeklődőket. Itt egyébként elérhető egy videó Kuki transzhumán mesterséges intelligenciával ellátott chatbotról, melynek tervezője, ICONIQ volt az első, aki digitális divatról beszélt.

Ugyan lassan már senkinek sem mondanak újat a kriptovaluták, a divat és a kriptók kollaborációja egyelőre még sokak számára ismeretlen. Az viszont biztos, hogy a két technológia ötvözete döntő fontosságú lehet a jövőre nézve, hiszen értékesítéskor mindkét fél „kompenzálva van”. A digitális divat hívei és tervezői szerint egyébként a virtuális ruhadarabok viselése már a nyakunkban liheg, „különösen most, a koronavírus közepette, az emberek ugyanis már lényegében csak az internetet próbálják lenyűgözni”. Kitérnek továbbá a ruhák gyártásával járó környezetszennyezésre, melyre természetesen a digitalizációt gondolják megoldásnak. Aztán jöjjön a személyes megnyilvánulás, avagy a „testiség dobozából történő kitörés”, mely mind-mind egyedivé teszi a digitális ruhadarabok viselőjét. A háromdimenziós modellek gyártása egyébként már egyre szélesebb körben mozog, és már csak egy hangyányira van a fizikai és a digitális ruházat találkozása, mellyel egyébként már számos márka kísérletezik.

A kriptóknak is jól jön a digitális divat?

Ami pedig a kriptovalutákat illeti, a tervezők elmondása szerint „jelenleg az alkotások többségének alapja a fehér férfi”, éppen ezért „bátorítanunk kell a fiatalabb generációkat a digitális készségek elsajátítására, hogy az ipar diverzifikálni tudjon, és többféle terv is megjelenjen”. A digitális divat blokklánccal való ötvözése valóban egy nagyszerű ötlet, hiszen a digitális művek már digitális valutában is értékesíthetőek ahelyett, hogy ezen alkotásokat állóképként kezelnék, amivel persze eltűnne maga a virtualitás, tették hozzá.

A Crypto Fashion Week csapata a közeljövőben több kripto divatbemutatót is tervez meghirdetni, mellyel nemcsak a digitális divat, de a blokklánc technológia is egyre több ember szótárába kerülhet be. A következő esemény elvileg szeptemberben lesz, de addig is: stay tuned! A világon már úgyis elég átlagos ruha van, miért ne próbálnánk meg inkább digitális ruhákat viselni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.