Döbbenetes, hogy mi folyik az Amazon brit központjában

Az Amazon évente több millió eladatlan terméket semmisít meg az egyik brit raktárában – derül ki az ITV News vizsgálatából. Ez az igazi pazarlás, nem a bitcoin bányászat.

Az Amazon e-kereskedelmi óriás évente több millió eladatlan terméket semmisít meg, az Egyesült Királyságban jelenleg működő 24 központjának egyikében.

Az Amazon dunfermline-i raktárában készült titkos felvételekből kiderül, hogy okostévék, laptopok, drónok, hajszárítók, csúcsminőségű fejhallgatók, számítógépes meghajtók, könyvek milliói válnak a megsemmisítő berendezések martalékává.

Olyan termékek ezek, amelyeket soha nem adtak el, vagy amelyeket a vásárló küldött vissza. Majdnem mindet jótékonysági szervezeteknek vagy rászorulóknak lehetett volna szétosztani, ehelyett hatalmas kukákba dobálják őket, teherautókkal szállítják tovább vagy egy ún. újrahasznosító központba, vagy – ami még rosszabb – hulladéklerakóba.

Egy névtelenséget kérő volt alkalmazott elmondta: “A cél az, hogy általában heti 130 000 tárgyat semmisítsünk meg. Dyson porszívókat, alkalmanként MacBookokat és iPadeket, a minap 20 000 Covid maszkot, még az eredeti csomagolásukban. Összességében az összes termék 50 százaléka bontatlan és még mindig a zsugorfóliában van. A másik fele visszavétel és jó állapotban van.”

Áprilisban egy hét alatt a dunfermline-i raktárból kiszivárgott dokumentum szerint több mint 124 000 “megsemmisítés” jelzésű termék szerepelt. Ez csak hét napra szólt. Ezzel szemben ugyanebben az időszakban mindössze 28 000 tétel volt “eladományozni” jelzéssel ellátva.

Miért semmisítenek meg több százezer terméket?

A válasz az Amazon üzleti modellje. Sok eladó úgy dönt, hogy az Amazon hatalmas raktáraiban helyezi el termékeit.
De minél tovább maradnak az áruk eladatlanul, annál többet kell fizetnie a vállalatnak a tárolásért. Végül olcsóbb az árukat – különösen a tengerentúli készleteket – megsemmisíteni, mint tovább tárolni.

Sam Chetan Welsh, a Greenpeace munkatársa elmondta: “Ez elképzelhetetlen mennyiségű felesleges pazarlás, és egyszerűen megdöbbentő látni, hogy egy több milliárd dolláros vállalat ilyen módon szabadul meg a készletektől.
Olyan dolgok, amelyek még csak nem is egyszer használatosak, nem használtak, egyenesen a gyártósorról a szemétbe kerülnek. Amíg az Amazon üzleti modellje az ilyen jellegű ártalmatlanítási kultúrára épül, addig a dolgok csak rosszabbodni fognak. A kormánynak közbe kell lépnie, és azonnal jogszabályokat kell hoznia.”

Egy interjúban az Amazon brit feje, John Boumphrey azt mondta az ITV News-nak, hogy a vállalat által megsemmisített mennyiség “rendkívül csekély”.

A kiszivárgott hírre a cég azt mondta: “Elsődleges célunk az, hogy az eladatlan termékeket továbbértékesítsük, jótékonysági szervezeteknek adományozzuk vagy újrahasznosítsuk. Az Egyesült Királyságban egyetlen termék sem kerül hulladéklerakóba…”

Dunfermline-tól nem messze Glasgowban zajlik a világ eddigi legnagyobb klímakonferenciája. Míg az elit a klímavédelemről tanácskozik, addig mindössze néhány kilométerre az Amazon brutális mennyiségű, környezetre káros hulladékot termel. A tevékenység azonban nem illegális, így az Amazon azt csinál, amit akar.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.