Döntött Dél-Korea, 20% adót kell fizetni a kriptojövedelmek után

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dél-Korea ma bejelentette, hogy 20% adót kell majd fizetni a kriptovaluta kereskedésből származó jövedelmek után. 

A koreai Tax Development Review Committee július 22-én reggel ült össze. A megbeszélést követően a Gazdasági és Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy végre sikerült döntésre jutniuk a több hónapos herce-hurca után, majd közzétette az új, kriptovalutákra vonatkozó adózási szabályokat.

A „Virtuális eszközök tranzakcióiból származó jövedelem adóztatása” című dokumentumban a minisztérium azt írta, hogy az új szabályok még nem érvényesek, így mind a magánszemélyek (Dél-Koreában, illetve más országban lakó), mind pedig a külföldi vállalatok virtuális vagyona nem adóköteles. A kormány ugyanakkor úgy véli, hogy szükség van a virtuális eszközökből származó bevételek megadóztatására, mivel más országokban is adókötelesek csakúgy, mint a részvények eladásából keletkező jövedelmek.

Mégis mit ír elő az új kriptovaluta adózási szabályzat?

Az új keretrendszer szerint a virtuális valutákból és az immateriális javakból származó nyereséget évente kiszámított adóköteles jövedelemnek kell tekinteni. Az évi 2,5 millió won alatti virtuális eszközökből származó jövedelem (nagyjából 2000 dollár) a minimális küszöb alá esik, így azután nem kell adózni. A minimális küszöb felett az adó mértéke viszont 20%, ami Dél-Korea legtöbb egyéb adóköteles jövedelmére és tőkenyereségére vonatkozó adómértékével megegyező. A szabályok részletes útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kiszámítani pontosan a kriptokereskedésből származó jövedelmet. Minden év májusban azt be kell vallani és kifizetni utána az adót.

A dél-koreai tőzsdén kereskedő helyi és külföldi vállalatokat szintén megadóztatja az ország. Az új szabályok értelmében a koreai tőzsdéknek kell majd gondoskodniuk a tranzakciókból származó nyereség után az adó levonásáról és a koreai vámhivatalnak történő befizetéséről is. Az új szabályzatot a Nemzetgyűlés szeptember 3. előtt hagyhatja jóvá, amelyek 2021. október 1-jén lépnek hatályba.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.