Egy egész tankerület megbénult egy kibertámadás miatt

A massachusetts-i Springfield Public Schools tankerületet ransomware támadás érte néhány nappal ezelőtt. Ez az egyik legnagyobb amerikai tankerület, ahová több mint 25 ezer tanuló és 4500 tanár tartozik. A COVID-19 járvány miatt a tankerült mégcsak távoktatási modellben nyílt meg néhány hete, de október végére terveztek úgynevezett hibrid oktatásra (digitális oktatás és tantermi) átállni.

A kerület azt írta tegnap a Facebookon és a Twitteren is, hogy a kibertámadás következtében be kellett zárniuk az iskolákat és a digitális oktatás is teljesen leállt. Egy szülő a Facebookon azt írta, hogy az ő gyerekei ebbe a körzetbe járnak, és az eset után azt mondták nekik a tanárok, hogy kapcsolják ki a számítógépeket, mert egy számítógépes vírus megbénította az iskolák hálózatát.

A kibertámadást később Domenic J. Sarno polgármester és Daniel Warwick felügyelő is megerősítette, akik felfüggesztették a távoktatást. Később azt nyilatkozták, hogy óvatosságból a hálózatot lekapcsolták, a digitális oktatást leállították és a potenciális fenyegetést azonosították.

A BleepingComputer kibertámadásokkal foglalkozó hírportálnak azt nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő forrás, hogy a tankerület ransomware támadást szenvedett el. A polgármester azért állította le az oktatást, hogy a támadás lokalizált legyen és ne tudjanak az elkövetők más eszközhöz, rendszerekhez is hozzáférni.

A COVID-19 járvány alatt rendkívüli mértékben elszaporodtak a hackertámadások. Egyre több országból jelentenek hasonló eseteket. Sajnos a támadók nem tisztelnek semmit és senkit. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy egy német kórházban azért vesztette életét egy beteg, mert kibertámadás sújtott egy kórház, így nem tudták a sürgősségin osztályon fogadni.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.