Egy átok lehet most az orosz állampolgárság

A világ leghíresebb informátora, Edward Snowden orosz állampolgárságot kapott Vlagyimir Putyin elnöktől. Általában az ember örül annak, ha kettős állampolgár lesz, Snowdennek viszont még átok is lehet Putyin adománya.

Vlagyimir Putyin hétfőn Edward Snowden volt NSA-alkalmazottnak megadta az orosz állampolgárságot, miután 2013-ban menedékjogot kapott. Állampolgárság ide vagy oda, az amerikai kormány már felszólította Snowdent, hogy térjen vissza amerikai földre, hogy “szembenézzen az igazságszolgáltatással”.

“Snowden úrnak vissza kell térnie az Egyesült Államokba, ahol ugyanúgy szembe kell néznie az igazságszolgáltatással, mint bármely más amerikai állampolgárnak” – reagált a hírre hétfőn Ned Price külügyminisztériumi szóvivő.

Price azt is hozzátette: “Talán az egyetlen dolog, ami változott, az az, hogy orosz állampolgársága miatt, most már könnyen lehet, hogy besorozzák, hogy harcoljon Oroszország ukrajnai háborújában.”

Snowden ügyvédje azt állította az orosz Szputnyiknak, hogy Snowdennek nem kell bevonulnia.

“Nem szolgált az orosz hadseregben, ezért a hatályos jogszabályok szerint nem tartozik ebbe a most behívott állampolgári kategóriába. Tudja, hogy most olyan tartalékosokat hívnak be, akik szolgáltak és megfelelő szakértelemmel rendelkeznek. És akkor a törvény szerint fog eljárni, hiszen az orosz törvények mindent előírnak” – mondta Anatolij Kucserena, Snowden ügyvédje.

Mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy orosz férfiak tízezrei kaptak behívót, pedig a hadsereg közelében nem jártak soha. Ezt támasztják alá azok a felvételek is, amelyek néhány napja készültek az orosz-finn határátkelőhelyeken. Orosz fiatal férfiak tömegei próbáltak meg a mozgósítás hírére elhagyni az országot. Volt aki közúton menekült, volt aki aranyárban vett repülőjegyet, csak minél hamarabb leléphessen az országból.

A Twitteren közzétett nyilatkozatában Snowden azt írta, hogy azért szerezte meg a kettős állampolgárságot, mert attól tartott, hogy anélkül elválasztják fiától.

Snowden továbbra is Amerika legismertebb informátorának számít, miután az amerikai hírszerzésnél töltött karrierje során, többek között az NSA és a CIA szerződéses alkalmazottjaként leleplezte az amerikai kormány által folytatott belföldi megfigyelést, amely a kritikusok szerint súlyosan sérti az amerikaiak alkotmányban garantált jogait.