Egy floridai adószedő ‘kölcsönvett’ némi közpénzt saját blokklánc vállalkozásának finanszírozására

Egy nemrég elvégzett audit során derült ki, hogy Joel Greenberg, a Florida államában lévő Seminole megye Adóhivatalának egykori vezetője ‘kölcsönvett’ több mint 65 ezer dollárt a hivatali kasszából, hogy eszközöket vásároljon privát blokklánc-vállalatának.

Később állítólag visszajuttatta a magánvállalatának kiutalt közpénzt…

Helyi értesülések szerint Greenberg számítógépes szerverek vásárlására használta a közpénzt, amit saját alapítású cégének, a Government Blockchain Systems-nek adott. A társaságot ez év júniusában felszámolták.

Az eset úgy történt, hogy a Government Blockchain Systems 2018. szeptember 9-én megelőlegezett 65.860 dollárt 20 szerverért a Megyei Adóhivatalnak, melyet másnap – a Greenberg vezette – közhivatal ki is fizetett.

Furcsa módon azonban, a vállalat eddig tisztázatlan okok miatt az eredetileg tervezett 20 szerverből csak 15-öt vásárolt meg, így a nyugtán végül összesen csupán 40.860 dollár szerepelt. Hogy a fennmaradó 25.000 dolláros előleget – amit a Government Blockchain Systems eredetileg kiszámlázott az adóhivatalnak – visszafizessék, Greenberg írt egy 25.000 dolláros csekket privát számlájáról.

Később, február 11-én Greenberg megírta emailben a Megyei Adóhivatal számviteli vezetőjének, hogy másnap a maradék 40.860 dollár is meg fog érkezni csekken, így visszaszolgáltatva a teljes összeget a hivatalnak.

… aztán Greenberg megpróbálta az adóhivatalt saját vállalkozásának kizárólagos tulajdonosává tenni

A források szerint egyelőre nem egyértelmű, miért döntött Greenberg az eltulajdonított közpénzek visszatérítése mellett, bár állítólag 2019. szeptemberében azt mondta az egyik helyi lapnak, hogy magánvállalata valójában a Megyei Adóhivatal tulajdonában van.

És valóban, egy nappal a nyilatkozata után, Greenberg előkészítette a papírokat, hogy hivatala legyen cégének kizárólagos tulajdonosa.

Greenberg azt is lenyilatkozta a helyi lapnak, hogy az a gondolata, hogy a blokklánc technológiát egy olyan vállalkozás létrehozására használja fel, amely hozzájárulhat a hivatal bevételeinek növeléséhez, “nagyon menő”.

Annak ellenére, hogy Greenberg szerette volna csendben jóvá tenni a szabálytalan ’kölcsönzést’, a 35 éves férfi ellen júniusban számos vádat emeltek, amelyek közül néhánynak úgy tűnik, semmi köze a pénzügyi lopáshoz: a vád szerint követett és zaklatott egy politikai ellenfelet és okiratokat is hamisított.

Bár az továbbra sem tisztázott, hogy Greenberg blokklánc iránti érdeklődése milyen kapcsolatban áll az ellene irányuló egyéb vádakkal, látszólag Greenberg a blokklánc integrálását tervezte a Megyei Adóhivatal digitális infrastruktúrájába.

Egészen pontosan elmondása szerint, egy olyan blokklánc-alapú hálózatot szeretett volna létrehozni, amely a lakosok adatait a vezetői engedélyekből egy titkosított adatbázisba migrálja. A vállalat állítólag azt tervezte, hogy eladja a technológiát más floridai adóhivataloknak.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.