Egy koreai kriptocég termékét fogja használni az egyik legnagyobb bank

A koreai Shinhan bank ügyfelei hamarosan számlát nyithatnak majd egy blokklánc alapú mobilalkalmazáson keresztül.

Korea egyik legjelentősebb kripto- és blokkláncvállalkozása, az Iconloop hivatalos tájékoztatója szerint partnerségi megállapodást kötöttek az ország második legnagyobb kereskedelmi bankjával, a Shinhan Bankkal arról, hogy az előbbi Know-Your-Customer (KYC), azaz ‘ismerd meg az ügyfeled’ megfelelőségi tanúsítványokat állítson ki mobil applikáción keresztül. A számos kripto- és blokklánc projektet felsorakoztató országban ez az első példa egy bank és egy kriptovállalat közötti partnerségre.

Decentralizált személyazonosítás

Az Iconloop Zzeung nevű mobilalkalmazásán keresztül – amely a cég blokklánc-alapú decentralizált személyazonosság-igazoló (decentralized identity – DID) szolgáltatását használja – a vállalat egy KYC tanúsítványt bocsát ki a saját blokkláncán az összes érdeklődő felhasználó számára, akik ezt követően távolról nyithatnak bankszámlát a Shinhan-nál csupán az appot használva. Mindez kiküszöböli a papíralapú dokumentumok és az egyéb kiterjedt megfelelési követelmények szükségességét – állítja a nyilatkozat.

A Shinhan Bank által kibocsátott tanúsítványok használhatóak lesznek több mobilbank szolgáltatással kapcsolatban is, mint például, mobil jelszavak kibocsátása, jelszó megváltoztatása és minden olyan ügylettel kapcsolatban, ami az ügyfél személyazonosságának igazolását igényli.

A megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező felhasználók használhatják azt a Shinhan partnervállalatainál is, így gyorsabb hozzáférést biztosítva számukra olyan pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint hitelkártya-igénylés vagy hozzáférés biztosítási számlákhoz.

Jong-hyup Kim, az Iconloop alapítója megjegyezte a bevezetéssel kapcsolatban, hogy “A Shinhan Bank általi megfelelőségi tanúsítvány kiállítása nagy jelentőséggel bír, mivel ez az első forgalomba hozott decentralizált személyazonosság-igazoló szolgáltatás a koreai pénzügyi szektorban.

Korea óriási pénzeket fektet a blokklánc-technológiába

A Zzeung az egyik fő szereplője a MyID Alliance-nek, a kormány által is elismert blokklánc-központú konzorciumnak Koreában, aminek több mint 77 tagja van, kereskedelmi bankoktól kezdve az önkormányzatokon át az e-kereskedelemmel foglalkozó privát cégekig.

Idén az ország Pénzügyi Szolgáltatási Bizottsága beengedte a Zzeung-ot a pénzügyi sandboxába, hogy lehetővé tegye a megfelelőségi tanúsítványok és más személyazonosság-ellenőrzési szolgáltatások fejlesztését blokklánc technológiával.

A koreai kormány emellett hatalmas beruházásokat tervez a blokkláncba és más olyan technológiákba, mint például a mesterséges intelligencia. Már 400 millió dollárt különítettek el erre a célra, és emellett kutatásokat folytatnak a digitális koreai wonról.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.