Egy NATO-tag titokban vadászrepülőgépeket küldött Ukrajnának

A NATO-tag Lengyelország állítólag több MiG-29-es repülőgépet adott Ukrajnának pótalkatrészek ürügyén.

Varsó 2022 tavaszán titokban több MiG-29-es vadászrepülőgépet szállított Ukrajnának, annak ellenére, hogy a lengyel kormány hivatalosan tagadja, hogy ilyen ügyleteket kötött volna – állítja egy helyi lap több kormányzati forrásra hivatkozva.

A Dziennik Gazeta Prawna (DGP) szerint a gépeket “kombinált” módszerrel küldték át, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy szétszerelt állapotban szállították őket, és pótalkatrészként jelentették be.

“A törzs és a szárnyak is pótalkatrészek” – írta szerdán a DGP a lengyel kormányon belüli forrásokra hivatkozva.

Még márciusban, a háború első hónapjaiban Washington elutasította azt a tervet, hogy lengyel MiG-29-es repülőgépeket adjanak át Ukrajnának, mondván, hogy a lépés “túlságosan eszkalációs”, és azt kockáztatja, hogy az Egyesült Államokat vagy egy NATO-szövetségesét közvetlenül bevonja a konfliktusba, ami esetleg közvetlen konfrontációt vált ki Oroszországgal.

Áprilisban azonban a Pentagon közölte, hogy meg nem nevezett amerikai szövetségesek segítettek megerősíteni Ukrajna vadászrepülőgép-flottáját azzal, hogy nem részletezett “pótalkatrészeket” adományoztak, amelyeket állítólag Kijev számos megrongálódott repülőgépének helyreállítására használtak fel.

A DGP legutóbbi cikke szerint ez a szövetséges Lengyelország lehetett, amelyről április végén az is kiderült, hogy 7 milliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, amely harckocsikat, rakétákat, valamint egyéb lőszereket tartalmazott.

Az elmúlt hetekben úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok elvetette néhány korábbi aggályát az Ukrajnának szánt nehézfegyverek szállításával kapcsolatban, és most azt tervezi, hogy M1 Abrams harckocsikat szállít Kijevnek, míg Németország, Lengyelország és Finnország több tucat Leopard 2 harckocsit ad.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ezekkel a szállításokkal a Nyugat közvetlenül is a konfliktusba keverik, annak ellenére, hogy európai és amerikai politikusok ennek ellenkezőjét állítják. Oroszország ugyanis többször is felszólította a Nyugatot, hogy hagyjon fel Ukrajna fegyverekkel való “pumpálásával”, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja a háborút, és még több emberáldozathoz vezet.