Egy svájci település 21 milliót ad annak, aki odaköltözik

Megélhetési válságban vagy? Eleged van a hazai borús hangulatból? Egy svájci település megoldást kínálhat a problémáidra. 

A Valais kantonban található Albinen több mint 21 millió forintot kínál a családoknak, ha hajlandóak a lenyűgöző völgyben található faluba költözni. A település 1300 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, házainak ablakai a hófedte hegycsúcsokra néznek. Mesés környezet, a falu mégis komoly demográfiai válsággal küzd.

A 2018-as év végén mindössze 238 lakosa volt a falunak. A program azonban reméli, hogy megállítja ezt a tendenciát.

Annak ellenére, hogy a csábító falu alig több mint 6,8 kilométerre fekszik Leukerbad fürdővárosától, és 35 perces autóútra van Sion kanton fővárosától és Visp ipari városától, a település az évek során kiürült a munkahelyek hiánya miatt.

A négytagú családok felnőttenként 25 000 svájci frankot és gyermekenként további 10 000 svájci frankot kapnak.

Bár a több mint 50 000 fontot érő ajánlat a világ egyik legszebb helyére való költözésért cserébe csábító, van néhány követelmény is.

A város kiürülésének megállítása érdekében Albinen kizárólag 45 év alattiakat keres, akik hajlandóak 10 évre letelepedni. Ha korábban elhagyják a festői települést, akkor viszont vissza kell fizetni a nagyjából 21 millió forintos támogatást.

Az önkormányzat elnöke, Beat Jostin 2017-ben azt mondta, Albinen csendes fenomenális kilátással, kiváló a levegő és sok a napsütéses órák száma egész évben.

A település feje közölte, hogy befektetésként vásárolt második lakás vagy nyaraló építése esetén nem jár pénz.

A szigorú követelmények ellenére Svájc a világ egyik legjobb oktatási rendszerével büszkélkedhet, és a légszennyezés sem olyan nagy probléma a hegyoldalban.

A várható élettartam is viszonylag magas, és az országban alacsony az erőszakos bűncselekmények aránya.