Egy új folyadékhűtéses technológia hatékonyabbá teszi a bitcoin bányászatot

A Jetcool Technologies által szabadalmaztatott hűtési módszer kevesebb erőforrást használ és csökkenti a költségeket. Ezáltal javítja a BTC bányászhardverek hatékonyságát a normál merüléses hűtési eljárásokhoz képest is.

A Jetcool Technologies Inc. a számítástechnikai rendszerek nagy teljesítményű folyadékhűtéses technológiájának egyik vezető szállítója bejelentette, hogy fenntartható, zárt körfolyamatú vízhűtéses megoldással lép be a bitcoin bányászati szektorba – osztották meg sajtóközleményükben.

Jetcool

“A blokkláncipar hihetetlen ütemben növekszik. Ezzel együtt az igény is növekszik az olyan energiahatékony megoldások iránt, amelyek képesek fenntartani ezt a növekedést.” – mondta Bernie Malouin alapító és vezérigazgató. “Csapatunk egy olyan forradalmi megoldást fejlesztett ki, amely segít a bányászoknak javítani az energiahatékonyságot, miközben csökkenti a karbonlábnyomukat”.”

Az új hűtéses megoldás a JetPlates nevű modulokra épül, amely egy szabadalmaztatott mikrokonvektív technológia. Ez lehetővé teszi, hogy a bitcoin bányászok az átlagosnál 20%-kal alacsonyabb hőmérsékleten működjenek. Ezáltal 50%-os költségmegtakarítást érhetnek el az általános merítéses hűtési technológiához képest.

A mikrokonvektív hűtési technológiánk erejét kihasználva olyan élvonalbeli megoldást tudunk nyújtani, amely lehetővé teszi a bányászok számára, hogy a versenytársak előtt maradjanak. Egyúttal továbbra is aktívan részt vehetnek a blokklánc iparág növekedésében” – mondta Malouin.

A Jetcool technológia és a tipikusan merüléses vagy hideglemezes technológia közötti egyik legnyilvánvalóbb különbség az, hogy a folyadék nem halad át a felületen. Inkább egy folyadéktömböt használnak az alkalmazásspecifikus integrált áramkörök (ASIC-gépek) hűtésére, ami univerzális hűtőfolyadék-eloszlást eredményez. A zártkörű rendszer lehetővé teszi a víz visszaforgatását, ami csökkenti az áramfelhasználást és megszünteti a vízpazarlást. Ezek a rendszerek életük során csak néhány száz liter vizet használnak fel, szemben a merüléses technológiával, aminek a működtetésére napi több ezer literre van szükség.

Jetcool
Paraméter különbségek a JetCool, merüléses és levegőfúvásos bányászati technológiák között.

Ahogy a táblázat is mutatja, a Jetcool rendszere képes a legalacsonyabb hőfokra lehűteni a bányászgépeket. Ehhez megawattonként mindössze 33 kW energiát használ fel. A megoldásnak MW-ként mindössze 1200 dollár értékben kell  folyadékot használnia, míg az immerziós eljárás több mint 45 ezer dollár értékben igényel folyadékot.