Egy újabb piramis a láthatáron: a BitClout Twitter-celebek tokenesített profiljait árulja

Az NFT-token mánia egy újabb érdekes, ám meglehetősen kétes projektet hívott életre. A BitClout magát “kriptográfiai celeb hálózatként” jellemzi és az oldal 15,000 Twitter influenszer profiljához kötött NFT-token megvásárlását kínálja. A piacra dobott ‘influenszer tokenek’ között találjuk Elon Muskét és Katy Perry-ét is.

A BitClout egy hét alatt a semmiből robbant a nemzetközi kriptoszcénába és eddig több, mint 160 millió dollárnyi tőkét vonzott. Ugyanakkor blokklánc-elemző cégek már figyelmeztetnek, a BitClout utalási mintája fölöttébb gyanús és az oldal akár egy újabb átverésben is kiteljesedhet.

Röviden: a BitClout 15,000 Twitter-profilt töltött le, amikhez tokeneket rendelt. A tokenek árfolyama a profilok relatív népszerűségéhez van kötve, tehát a tokenek vásárlása egyenlő a celebek közösségi médiás népszerűségével, kicsit hasonlóan a Sorare fantáziafoci kártyáihoz, ahol való világi meccsteljesítmény és klub alapján árazzák a focistákat; a különbség, hogy mindezt licencelt, a klubok és labdarúgók engedélyével teszik.

Hogy maguk a celebek is ösztönözve legyenek, amennyiben tweetelnek a BitClout-ról, akkor a tokenesített profiluk egy részét megkapják. Például Elon Musk esetében 2.96 millió dollár értékű Elon Musk token áll rendelkezésre, de még a kisebb követőbázisú profilok értéke is elérheti a pár ezer dollárt. Amellett, hogy nem bizonyos, hogy ezek a celebek örülnek, ha egy ismeretlen hátterű NFT-projekt pénzt csinál a saját online identitásukból, van más óvatosságra intő jel is a BitClout esetében.

Néhány Twitter-celeb BitCout tokenének a piaci értéke

Az első, hogy az egyik legelső lépés a piactéren történő kereskedéshez, hogy BitClout tokeneket kell venni bitcoinért (!). Ez már alapból kétes több okból is. Az egyik, hogy az NFT-token mánia elsősorban egy Ethereum ERC standardú szabvány, tehát értelemszerűbb az ETH elfogadása. Másodsorban az eddig beutalt bitcoinok zöme egyetlen tárcacímen landoltak mielőtt a tranzakció útvonalának maszkírozása céljából átcsorgatták volna több tucat másik címen.

A CipherBlade elemzőcég kutatása szerint a bitcoinok zöme három tőzsdén köt ki: 88.41% a soha nem hallott Amber Group-én, 11.17% a Krakenen és 0.42% a Coinbase-n, de a BTC-k a BitClout indulása óta több más ismert-ismeretlen tőzsde tárcáját is megjárták. A címek között van egy vörös zászló cím is, ugyanis az egyik tárcacím, ahova utalás történt a BitCloutról, a Hydra darknetes piactérhez köthető.

A CipherBlade megjegyzi, hogy a darknetes BTC tárca egy Twitter botokat futtató nigériai csoporthoz köthető, amit a BitClout feltételezhetően azért bérelt fel, hogy reklámot kerítsen a Twitteren a projektjének.

A BitCloutra beutalt BTC útja

A londoni Coinfirm utaláskövető cég is figyelmeztet, aminek vezetői a BitCloutot egyenesen a Bitconnect piramisjátékhoz hasonlították. Egy másik csalásra utaló jel, hogy a BitClout natív tokeneket nem lehet kiutalni az oldaltól független harmadik tárcára, csakis más BitClout felhasználónak lehet továbbküldeni. A séma jól ismert a ‘webirodás’ kriptovalutáknál, lásd újfent BitConnect-et, OneCoin-t, de a még futó, magyar eredetű Smart Crypto Note-nál is. Ezek a projektek valós piaci kitettséget a natív tokenüknek nem biztosítottak / biztosítanak pusztán egy zárt rendszerben keringették, ami árfolyam-manipulációra enged következtetni az esetek 99%-ában. Szintén: a beküldött bitcoinokat nem lehet visszautalni se beváltani stabilcoinokra a BitClout oldalán.

Az oldal szerencsére nem használható azok számára, akik nem rendelkeznek némi BitClout tokennel, illetve médiajelentések szerint néhány ezer szatosi utalása (pár ezer forint) és BitClout vásárlása még nem elég a natív token megvásárlására. Ami még komolyabb aggodalmat szülhet, hogy utalás után nincs mód rá, hogy blokklánc-elemző oldalon keresztül a tranzakció hash-ét beírva ellenőrizzük az utalás státuszát, az se tiszta, hogy egyáltalán mely blokkláncon lehetne ezt megtenni. Ugyan az oldalon van egy tranzakció kereső, de a hálózati díj nullát mutat, illetve nincs elérhető GitHub leírás a projektre.

Egy másik vörös zászló, hogy az oldalon például Ashton Kutcher hitelesített felhasználóként van jelölve, ám Ashton Kutcher Twitter-profilján hiába keresünk BitClout-ot hirdető megosztást, amire elméletben szükség lenne a saját tokenesített profiljának részbeni igényléséhez.

Több más forrásból is kiderül, hogy a Twitter-influenszerek által állítólagosan felkapott BitClout elsősorban botok hashtagelésének eredménye, illetve népszerű profilokat megszemélyesítő álprofilok aktvitása, aminek a kevésbé jártas személyek könnyen felülhetnek.

Az érdekessége a BitCloutnak, hogy elsősorban a sokadkategóriás Twitter-influenszerek között szedi az áldozatait, ezt a DeCrypt portál részletes utánajárása is megerősített, akik pár tízezer dollárt invesztálva jutnak kiutalhatatlan és kereskedhetetlen BitClout tokenekhez. A probléma itt az, hogy ezek az influenszerek hozzák magukkal a követőik hiszékenyebb részét is, szóval így már világos miként tudott ilyen rövid idő alatt 160 millió dollárt összekaparni az állítólagos kriptográfiai celeb hálózat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.