Egy YouTuber a Nintendo Game Boy-t Bitcoin-bányászgéppé alakította át

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A „stacksmashing” nevű YouTube-tartalomalkotónak sikerült a több mint 30 éve kiadott kézi játékkonzolt, a Nintendo Game Boy-t Bitcoin-bányászgéppé alakítani. Ezt egy tegnap megjelent videóban mutatta be.

Stacksmashing szerint miután Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla elkezdte elfogadni a BTC-t fizetőeszközként, nem volt kérdés számára, hogy eljött az ideje, hogy ő is „bekapcsolódjon a Bitcoin bányászjátékába”. A YouTuber azonban nem talált tisztességes grafikus kártyákat a webshopokban megfizethető áron, ami kreativitásra késztette, és egy új ötlettel állt elő.

“De aztán rájöttem: Sok csúcskategóriás játék hardverem van, amik csak porosodnak, miért ne használhatnám ezeket Bitcoin bányászatra?”

A Game Boy lett a kiválasztott hardver

Az eredeti, módosítatlan Game Boy konzol, amelyet a teszthez felhasznált, 4,19 megahertzes processzorral rendelkezik, és 8 kilobájtnyi videomemória támogatta azt.

Mindazonáltal a konzol képtelen csatlakozni más eszközökhöz – ebben az esetben a Bitcoin node-okhoz. Így ez lett a legfőbb akadály, amely meggátolhatta volna stacksmashing új bányászati törekvéseit.

“Szükség van arra is, hogy be tudjuk jelenteni a blokkunkat, abban az esetben, ha sikerül egyet kibányászni. De a Game Boy-nak nincs Wi-Fi-je vagy bármi más kommunikációs eszköze. Viszont akkor hogyan érhetjük el, hogy kommunikáljon a Bitcoin node-dal?” tette fel magának a kérdést.

E korlát kiküszöbölésére stacksmashing egy Raspberry Pi Pico mikrovezérlő chipet használt fel. Egy rögtönzött USB-adaptert épített fel vele, és ezzel csatlakoztatta a konzolt számítógépéhez.

“Szerencsére a Game Boy rendelkezik egy összekötő porttal, amelyet általában Pokémon-csere és más rendkívül fontos dolgok végrehajtására használtak, de a bányászat esetében használhatjuk a számítógéppel való kommunikációra” – jegyezte meg.

Végül letöltött egy teljes Bitcoin node-ot a PC-jére, egyedi bányászati firmware-t hozott létre a Game Boy számára, és módosított egy ntgbtminer nevű bányászprogramot, hogy a számításokat számítógépe helyett a konzol végezze el. És ezzel az elgondolással elkezdett Bitcoint bányászni, bár „kissé” lassabban, mint amire a modern rendszerek képesek.

„A hashráta meglehetősen lenyűgöző – kemény 0,8 hash másodpercenként! Ha összehasonlítjuk ezt egy modern ASIC bányászgéppel, amely másodpercenként körülbelül 100 terahash-sel jön, akkor láthatjuk, hogy majdnem ugyanolyan gyorsak vagyunk – csak durván 125 billiószorosával lassabbak,”– dicsekedett a YouTuber.

Ilyen ütemben csak „pár százmillió évre” lenne szükség, mire a Game Boy validál egy új Bitcoin blokkot. Pozitívum azonban, hogy mindössze négy AAA elem táplálja – ellentétben a mai energiaigényes bányászgépekkel.

„Nagy siker!” – összegezte stacksmashing. Bár nem lesz egyhamar Bitcoin tulaj a srácból.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.