COVID oltási igazolással lehetne csak munkába járni

Az Egyesült Királyságban egy magas rangú parlamenti képviselő azt állította, hogy az országban az éttermekből, bárokból, de a munkahelyről is kitilthatják azokat, akik nem hajlandóak a COVID-19 vakcinával beoltatni magukat. 

Az Egyesült Királyságban egy kicsi, de hangos oltásellenes csoport egyre több embert próbál arról meggyőzni, hogy ne kérje a COVID elleni vakcinát. Tom Tugendhat konzervatív képviselő ugyanakkor arra figyelmeztetett mindenkit, hogy azok, akik nem kérnek a vakcinából, bizony nehéz helyzetben találhatják magukat, hiszen a normális élethez elengedhetetlen lesz a védőoltás.

A HuffPost UK Commons People podcastjében Tugendhat azt nyilatkozta, hogy biztos abban, hogy eljön hamarosan az a nap, amikor a munkavállalókat addig nem engedik be az irodába, amíg be nem mutatják az oltási igazolásukat. Véleménye szerint akár vendéglátóhelyek vagy boltok is megtagadhatják majd azon személyek belépését az egységbe, akik nem adatták be a vakcinát.

Úgy fogalmazott: „Ha az oltás működik, biztosak vagyunk abban, hogy biztonságos, és az eddigi összes visszajelzés jó lesz, akkor biztosra veszem azt, hogy eljön a nap, amikor a vállalkozások azt mondják:„ Nézd, vissza kell jönnöd az irodába, de ha nem oltatod be magad, akkor nem jöhetsz. Abban is biztos vagyok, hogy a társadalmi eseményeken is kérhetnek majd oltási igazolást.”

A képviselő azután beszélt erről, hogy kiderült a Pfizer vakcinája 90%-ban hatékonynak bizonyult. Azóta valóságos licitháború alakult ki a vakcina gyártói között, hiszen rá nemsokkal az orosz Szputnyik gyártója már 92%-os hatékonyságról nyilatkozott, tegnap a Moderna pedig 94%-osról.

Oltás nélkül a beutazás is megtagadható

A brit kormány már felvázolta a stratégiáját, hiszen azt szeretné, hogy a lakosság beoltása minél hamarabb megkezdődjön, kezdve a kockázatos csoportba tartozókkal és az egészségügyben dolgozókkal. Néhány szakértő azt követelte a kormánytól, hogy tegye kötelezővé az oltást, de Matt Hancock egészségügyi miniszter kihangsúlyozta, hogy nem lesz az. A külügyi bizottság elnöke, Tugendhat a külföldi utazásokra hivatkozva azt mondta, hogy egyes országokba csak úgy lehet beutazni, ha bizonyos betegségek ellen az utazó beoltatja magát. Ilyen betegség például a sárgaláz.

“Emlékszem, amikor rengeteget utaztam, bizonyos országokba csak úgy léphettem be, ha a sárgaláz oltásról igazolást mutattam be. Ha nem volt igazolás, akkor nem engedtek be. Nem volt vita, panasztétel, vagy fellebbezési lehetőség.”

Véleménye szerint attól még, hogy nem lesz kötelező a COVID elleni védőoltás előfordulhat, hogy bizonyos országokba nem lehet majd beutazni nélküle. A képviselő arra is rámutatott, hogy amennyibben az oltás biztonságosnak bizonyul akkor azok, akik elutasítják azt, bizony számolniuk kell a következményekkel.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.