Egyik kriptopénz sem alkalmas a terrorizmus-finanszírozásra, jelentette a RAND

A RAND elemzőközpont frissen megjelent tanulmányában arról ír, hogy a terrorszervezeteknek esélyük sincs kriptovalutákban finanszírozni tevékenységeiket.

A kriptopénzek és a mögöttük rejlő blokklánc technológia sok lehetőséget nyújt mind az állampolgároknak mind pedig a kormányoknak. A terroristák azonban egyre kevésbé tudják élvezni a technológia nyújtotta előnyöket.

Az elemzésben a kriptopénzek terrorizmusban betöltött szerepét vizsgálták. Két kérdésre keresték a választ. Az egyik kérdés az volt, hogy valójában a terrorszervezetek használják-e napi szinten a kriptopénzeket. A másik kérdés pedig, hogy a jövőben mennyire várható a terrorizmusban a kriptopénzek elterjedése.

Az adatok vizsgálata során arra jutottak, hogy annak ellenére, hogy a kriptopénzek anonim, biztonságos és gyors finanszírozási módnak számítanak,

“jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy a kriptopénzeket a terrorista szervezetek is használnák.”

A riport kitért rá, hogy a terroristák alábbi tulajdonságokat keresik egy-egy fizetési megoldásban:

  • anonimitás
  • használhatóság
  • biztonság
  • elfogadás
  • megbízhatóság
  • forgalom és likviditás.

Azonban ezeket a tulajdonságokat jelenleg egyetlen kriptopénz sem tudja teljesíteni olyan mértékben, mely a terrorista tevékenységekhez szükséges finanszírozásnak megfeleljen.

Míg a zcash (ZEC) például igen magas fokú anonimitást képes biztosítani, elfogadottsága nem annyira elterjedt, mint például a bitcoin esetében, így nehézkes átváltani likvid eszközökre.

Túl magasak a terroristák elvárásai, szerencsére

Végezetül arra jutottak, hogy egyik kriptopénz sem tudja teljesíteni a terroristák elvárásait. Marad tehát a készpénz.

“Amennyiben egyetlen kriptopénz széles körben el tud terjedni, mely a fenti követelményeknek mind meg tud felelni ÉS semmi sem szabályozza a kereskedést, abban az esetben növekedhet majd meg a terroristák körében a digitális érmék használata.” – áll a jelentésben.

Időről időre előkerül egy-egy terrorszervezet, mely adományokat fogad el kriptopénzben, azonban ezek az összegek messze eltörpülnek a tevékenységet finanszírozásához szükséges teljes forrástól. A terrorizmus finanszírozás továbbra is hagyományos csatornákon keresztül és leginkább készpénzben zajlik.

(Forrás: RAND)

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.