Egyre jobban szárnyal az egykori Bitmain-alapító új projektje

Korábban már írtunk hosszasabban a Bitmain-ügyről, amely az egyik legismertebb, bányászati eszközöket gyártó kínai cég. Az AntMinereket vagy éppen az AntPoolt is gyártó céget még 2013-ban alapították ketten, Micree Zhan és Jihan Wu. Azonban ahogy teltek az évek, egyre rosszabb lett a viszony az alapítók között, amely kezdetben csak vitákat takart, később már fizikai cselekmények is történtek. Volt itt székhelyfoglalás, de 10 ezer bányászgép raktárból való eltűnéséről is lehetett cikkezni. Így sokan megörültek a szektorban, amikor kiderült, hogy 2021. januárjában megegyeztek a felek és Zhan több száz millió dollárért kivásárolta Wut a cégből. Miután életének ezt a szakaszát lezárta, a vállalkozó teljes fókusszal az új projektje, a Matrixport felé fordult.

A Matrixport az új csillag a kriptovilágban?

Ezt Wu még 2018-ban alapította és a bányászoknak nyújtott különféle pénzügyi szolgálaltatásokat. Nemrég jelentették be, hogy az ún. Series C kockázatitőke-bevonási körben sikerült 100 millió dollárnál is többet összekalapolnia a cégnek. A Series C már a harmadik bevonási kör, itt már tényleg komoly lehetőséget látnak a cégek egy-egy startupban. Olyan kockázatitőke befektetők jelentek meg a cég körül, mint a Tiger Global, a DST Global, a C Ventures és a K3 Ventures. Így a Matrixport értéke most már meghaladja az 1 milliárd dollárt. A hatalmas befektetői érdeklődést az magyarázza, hogy Wu a Matrixportot úgy képzeli el, mint a kriptovaluták világának Wall Streetjét.

A cég jelenlegi vezérigazgatója, Ge Yuesheng szerint a Matrixportban 10 milliárd dollárt is meghaladó eszközök vannak különféle ügyfelek részéről. A tervek szerint három-öt éven belül tőzsdén jegyzett céggé válnak. A Wu privát kis projektjeként indult vállalat bevétele tavaly 8 millió dollár körül mozgott és 2020-ban sikerült megduplázniuk a befektetői támogatásukat is az előző tőkebevonási körben. Jelenleg a Matrixport a legnépszerűbb kriptovalutákat támogatja, köztük a Wu személyes kedvencének számító Bitcoin Casht is. Az is ismert, hogy Wu nagyon küzd azért, hogy megtisztítsa a kriptovilágot a “rossz szereplőktől” és helyre akarja állítani a szektor megítélését is. Maga a cég alapvetően nem hoz teljesen új dolgokat a piacra, hiszen a Matrixport letétkezelőként, kölcsönnyújtóként és kereskedelmi platformként működik. Fő célközönsége eredetileg a bányászok voltak, de ezt már túlhaladták régen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.