Egyre több a milliárdos vállalkozás Magyarországon

Jelenleg több mint 10 ezer olyan cég van bejegyezve Magyarországon, amelynek az éves nettó árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. Ezek vállalatok közül pedig majdnem 7000 magyar érdekeltségű, derült ki az Opten Kft felméréséből.

Az Opten az MTI-nek küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években dinamikusan nőtt a milliárdos cégek száma Magyarországon. 2011-ben még csak 6500 ilyen vállalat volt az országban, de néhány év alatt több mint 50%-kal növekedett a számuk.

“A dinamikus növekedést nagyon nagy részben a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cégek megjelenése eredményezte. Míg a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok száma évről évre stagnál, vagy alig emelkedik, addig a hazai érdekeltségű cégek száma egyre gyorsuló sebességgel növekszik”, írták.

A 2017-es beszámolókhoz képest a 2018-as adatokban több mint 1000 új, milliárd feletti, tisztán hazai érdekeltségű cég található. A tendencia szerint a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok aránya fokozatosan csökken az országban. Míg 2011-ben 41% felett volt ez az arány, ma már csak 31%. Hasonló tendencia figyelhető meg a 100 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek körében is, itt az arány 18%-ról 12%-ra csökkent. A külföldi érdekeltségű cégek tulajdonosi körét vizsgálva is jelentős átrendeződés látszik. Magyarország két tradicionális kereskedő partneréhez, a Németországhoz és Ausztriához köthető cégek száma nem csak arányaiban, de abszolút értékben is fokozatosan csökken.

Csökken a német és osztrák kötődésű cégek száma

Az érdekeltségi toplistát ugyan még Németország vezeti, de a 2011-es adatokhoz képest 27,8%-kal csökkent a német vállalatok száma. A lista 3. helyén szereplő Ausztria pedig 18%-os hazai cégszám csökkenést mutatott az elmúlt néhány évben. Érdemes azt is megjegyezni, hogy egyre kevesebb az Egyesült Államokhoz köthető vállalkozások száma hazánkban. A nyugat-európai tulajdonosok azonban nem minden esetben hagyják el Magyarországot. Az Olaszországhoz és Nagy-Britanniához köthető társaságok száma fokozatosan növekszik.

Az Opten úgy véli, hogy a toplistán megtalálhatók olyan országok is, amelyeket feltételezhetően nem valódi gazdasági érdek vonz Magyarországhoz. Az Ukrajnához köthető cégek száma például fokozatosan növekszik, de az adatok azt mutatják, hogy az országhoz köthető vállalatok jelentős része problémás, így részben szürkegazdasági okai lehetnek a kötődésnek.

Megjegyezték továbbá azt is, hogy a listán szereplő regisztráltan offshore cégek száma továbbra is jelentős, de már csökkenőben van. A 2020-as koronavírus járvány gazdasági hatásai vélhetően megtörik majd a nagyvállalatok számának növekedését. Valószínűleg a társaságok jelentős részének árbevétele is visszaesik, legalábbis nem növekszik olyan dinamikusan a milliárdos cégek száma, mint előző években.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük