Egyre zöldebb a BTC-bányászat: Új-Zélandon új adatközpont épül, melyet vízerőmű hajt

Egyre zöldebb a bitcoin-bányászat, erre pedig itt az újabb példa. Új-Zélandon vízerőmű mellé települ adatközpont, ahol kriptopénzt is bányásznak majd.

A brit székhelyű Lake Parime azt tervezi, hogy egy 368 szerverrel rendelkező adatközpontot telepít az Otago-i Clyde-gátnál, amit az ott lévő vízerőmű energiájával látnak el.

A startup önálló adatközpontokat létesít amelyeket “Power Box”-nak nevez, hogy kihasználja az úgynevezett “meglevő vagy alulértékelt” villamosenergiát.

A Clyde-gátról érdemes megemlíteni azt, hogy a harmadik legnagyobb Új-Zélandon. Négy turbinagenerátor-egységével 432 MW teljesítmény előállítására képes és a Waterpower Magazine szerint a gát felelős Új-Zéland energiaellátásának 6%-áért.

A Clyde-gát mellé tervezett adatközpont kritikusai aggódnak viszont amiatt, hogy az értékes megújuló energiát a helyi közösségtől elvonják a kriptobányászat javára.

Az egyik felszólaló és kritikus a Lake Dunstan Charitable Trust igazgatótanácsának elnöke, Duncan Faulkner szoftvervállalkozó, aki szerint az adatközpont semmilyen előnyt nem biztosít a közösség számára.

A Contact Energy, amely a Clyde-gát körüli vízerőműveket tartja fenn, az ellenállás ellenére azonban folytatja a fejlesztést.

Murray Dyer, a Contact Energy egyik kapcsolódó leányvállalatának vezérigazgatója azt mondta:

“Ha a kritikus helyi vállalkozásoknak és fogyasztóknak több energiára van szüksége, akkor le tudjuk kapcsolni az adatközpontot, és ez bele van írva a szerződésbe”.

Több kriptobányászatot terveznek Új-Zélandon

A Lake Parime kriptobányászati projektje márciusban kapott zöld utat a februárban tartott meghallgatások után. A jelentések szerint aggodalmak merültek fel az energia esetleges hiánya és a zajszennyezés miatt.

A startup azonban közölte, hogy a szervereknek helyet adó nyolc konténert zajcsökkentő fallal fogják körülvenni. A várható zajkibocsátásról megállapította a kormányzat, hogy az a zajhatárokon belül van.

A Contact Energy pénteki nyilatkozatában utalt arra, hogy további kriptobányászati projekteket csatolnak a telephelyükhöz.

A cég 11 erőművet birtokol és üzemeltet. A Contact Energy azt állítja, hogy villamosenergiájának 80-85%-át megújuló víz- és geotermikus erőművekből állítja elő.

“A Lake Parime-i adatközpont az első projekt a lehetőségeink sorában, hogy növeljük az ipari felhasználók áram iránti keresletét a Déli-sziget alsó részén” – közölte a vállalat.

A Contact Energy mégis igyekezett kiemelni az adatközpontok egyéb alkalmazásait. “A Lake Parime az adatközpontot a nagy teljesítményű számítástechnikai alkalmazások széles skálájára fogja használni” – mondta a társaság.

“Ezek közé tartozhat a blokklánc és a kriptopénz, de más decentralizált számítástechnikai tevékenységek is, mint például a gépi tanulás, a gazdasági modellezés és az adatvizualizálás”.