EIP-1559: végre csökkenhetnek a tranzakciós díjak az Ethereum hálózatán

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt időszakban több alkalommal is kellett írnunk arról, hogy az Ethereum tranzakciós díjai brutálisan megnövekedtek. Olyannyira, hogy egyes bennfentesek szerint egyre többen fognak búcsút inteni a blokkláncnak. Changpeng Zhao, a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjének, a Binance-nek a vezérigazgatója egyenesen azt tweetelte nemrég, hogy az Ethereum már csak a gazdagok játszótere. Ilyen körülmények között érthető, hogy miért örül az Ethereum közösség annak, hogy végre elfogadták az EIP-1559-es javaslatot. Rengeteg vita és beszélgetés zajlott már róla, egyeztettek többször a javaslatot ellenző bányászokkal is.

Elfogadták az EIP-1559-es javaslatot – mit jelent ez?

Végül nemrég azonban az Ethereum fejlesztői jóváhagyták, hogy a júliusra várt hard forkban benne legyen ez a módosítás is. Az EIP-1559-et maga Vitalik Buterin javasolta először 2019-ben. Célja szerint az érvényben lévő bányászati fizetési rendszert állítaná feje tetejére azzal, hogy eltüntetné a tranzakciós díjak zömét, amit egyébként eddig a bányászok kaptak meg. Konkrétan a jutalék egy részét égetné el. Ezzel az lenne a cél, hogy csökkentsék a tranzakciós díjak volatilitását és így növeljék a felhasználói “élményt” a blokkláncon. Még pénteken volt egy komoly konferenciabeszélgetés az Ethereum fejlesztők között és egyetlen fejlesztő sem ellenezte az EIP-1559 bevezetését. Az egyetlen kérdés, ami körül kisebb vita alakult ki, az Ethereum Nehézségi Bomba (“Difficulty Bomb”) késleltetésének bevezetése volt.

Mert sokak szerint az EIP-1559-es módosítással együtt kellene a bomba halasztását is bevezetni, mások ezzel nem annyira értettek egyet. Végül egyébként nagyjából teljes egyetértésben az a döntés született, hogy a nehézségi bomba csúsztatása és az EIP-1559 egy csomagban fog menni. A nehézségi bombát talán nem kell sokaknak bemutatni, de nagyjából ez jelenti azt, hogy egyre nehezebb lesz az a bányászati algoritmus, amelynek végén a bányászok etherhez fognak jutni. Tehát egyre lassabban jelennek meg majd blokkok az ethereum blokkláncán. Ergó egyre kevésbé lesz vonzó az Ethereum-bányászat a bányászoknak. Ekkor jön majd a proof-of-workról való váltás a proof-of-stake-re. Értelemszerűen a bányászok nem annyira várják ezt, ha lehet hinni a híreknek, akkor a nehézségi bomba bevezetésének halasztása volt az, amivel az EIP-1559-et el tudták fogadtatni velük. Mindenesetre sokan várhatják most a nyári forkot, hiszen ez meg fogja duplázni a hálózat kapacitását, ha élesben fog menni.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.