EIP-1559: végre csökkenhetnek a tranzakciós díjak az Ethereum hálózatán

Az elmúlt időszakban több alkalommal is kellett írnunk arról, hogy az Ethereum tranzakciós díjai brutálisan megnövekedtek. Olyannyira, hogy egyes bennfentesek szerint egyre többen fognak búcsút inteni a blokkláncnak. Changpeng Zhao, a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjének, a Binance-nek a vezérigazgatója egyenesen azt tweetelte nemrég, hogy az Ethereum már csak a gazdagok játszótere. Ilyen körülmények között érthető, hogy miért örül az Ethereum közösség annak, hogy végre elfogadták az EIP-1559-es javaslatot. Rengeteg vita és beszélgetés zajlott már róla, egyeztettek többször a javaslatot ellenző bányászokkal is.

Elfogadták az EIP-1559-es javaslatot – mit jelent ez?

Végül nemrég azonban az Ethereum fejlesztői jóváhagyták, hogy a júliusra várt hard forkban benne legyen ez a módosítás is. Az EIP-1559-et maga Vitalik Buterin javasolta először 2019-ben. Célja szerint az érvényben lévő bányászati fizetési rendszert állítaná feje tetejére azzal, hogy eltüntetné a tranzakciós díjak zömét, amit egyébként eddig a bányászok kaptak meg. Konkrétan a jutalék egy részét égetné el. Ezzel az lenne a cél, hogy csökkentsék a tranzakciós díjak volatilitását és így növeljék a felhasználói “élményt” a blokkláncon. Még pénteken volt egy komoly konferenciabeszélgetés az Ethereum fejlesztők között és egyetlen fejlesztő sem ellenezte az EIP-1559 bevezetését. Az egyetlen kérdés, ami körül kisebb vita alakult ki, az Ethereum Nehézségi Bomba (“Difficulty Bomb”) késleltetésének bevezetése volt.

Mert sokak szerint az EIP-1559-es módosítással együtt kellene a bomba halasztását is bevezetni, mások ezzel nem annyira értettek egyet. Végül egyébként nagyjából teljes egyetértésben az a döntés született, hogy a nehézségi bomba csúsztatása és az EIP-1559 egy csomagban fog menni. A nehézségi bombát talán nem kell sokaknak bemutatni, de nagyjából ez jelenti azt, hogy egyre nehezebb lesz az a bányászati algoritmus, amelynek végén a bányászok etherhez fognak jutni. Tehát egyre lassabban jelennek meg majd blokkok az ethereum blokkláncán. Ergó egyre kevésbé lesz vonzó az Ethereum-bányászat a bányászoknak. Ekkor jön majd a proof-of-workról való váltás a proof-of-stake-re. Értelemszerűen a bányászok nem annyira várják ezt, ha lehet hinni a híreknek, akkor a nehézségi bomba bevezetésének halasztása volt az, amivel az EIP-1559-et el tudták fogadtatni velük. Mindenesetre sokan várhatják most a nyári forkot, hiszen ez meg fogja duplázni a hálózat kapacitását, ha élesben fog menni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.