Elege van a migránsokból a franciáknak, polgárháború törhet ki

A franciák 71 százaléka úgy gondolja, elég már a migránsokból, ez így nem mehet tovább – derül ki az Ifop és a le Labo de la Fraternité vállalat legújabb közvélemény-kutatásából.

A válaszadók csaknem háromnegyede a bevándorlás ellen nyilatkozott, 64 százalékuk pedig úgy gondolja, az országnak már nem kellene több menekültet befogadnia a terrorizmus fenyegetése miatt. A megkérdezettek többsége azonban egyszerre két ellentétes gondolatmentet is ápol, 74 százalékuk szerint ugyanis a „sokféleség” problémákat és konfliktusokat okoz a társadalomban, 85 százalékuk azonban mindezt „jó dolognak” találja.

Franciaország az évek alatt valóban számos terrortámadás áldozata volt, az iszlám radikalizmus pedig brutális teret nyert az államban. Emlékezzünk csak vissza a párizsi merényletsorozatokra, melyeket többnyire dzsihadisták követtek el, akiket „menekültként” engedtek be az országba. 2017 óta a helyi rendőrség 33 terrortámadást hiúsított meg, a korábbi belügyi államtitkár pedig még januárban kijelentette, hogy „a szunnita iszlamista terrorizmus” elsődleges fenyegetéssé vált.

Michel Barnier francia politikus, aki egyébként Brexit-ügyi főtárgyaló volt, véleménynyilvánításából kiderült, hogy az EU-ba való bevándorlás folyamatának 3-5 évnyi teljes betiltását szorgalmazza.

Polgárháborúhoz vezethetnek a belső ellentétek

A közvélemény-kutatás eredményei előnyt jelenthet a populista Nemzeti Gyűlés jelöltje, Marine Le Pen számára, aki minden bizonnyal ismét indulni fog a jövő évi elnökválasztáson Emmanuel Macron jelenlegi francia elnök ellen.

Egy korábbi felmérésből kiderült, hogy a helyi katonák és a rendőrök 60 százaléka, ha arra kerülne a sor, Le Pen-re szavazna a választásokon. Ennek oka az is lehet, hogy Macron „víziója” szerint a migráció jó dolog, és támogatni kell azt, sokan pedig egyáltalán nincsenek oda az elnök ezen gondolatmenetéért. Többek között a már nyugdíjas és az aktív szolgálatot teljesítő katonák is figyelmeztették az országot miszerint, ha Macron nem tesz valamit a „antirasszista mozgalmak” és az iszlamisták okozta belső ellentétek ellen, mindez „polgárháborúhoz” fog vezetni:

Ha polgárháború törne ki, a hadsereg fenn fogja tartani a rendet” – jelentik ki.

A rendőrök továbbá arra is figyelmeztették az államot, hogy az ország a társadalmi rendellenességek kereszttüzében áll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük