Elindult a NATO nukleáris hadgyakorlata

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) hétfőn megkezdte a nukleáris háborúra felkészítő éves hadgyakorlatát. Az amerikai B-52-es bombázókhoz a szövetség más tagjainak korszerű repülőgépei is csatlakoznak, miközben egy Oroszországgal vívott megsemmisítő háborút szimulálnak.

A “Steadfast Noon” elnevezésű hadgyakorlatok a tervek szerint október végéig tartanak. Belgium ad otthont a gyakorlatoknak, amelyek az Északi-tenger és az Egyesült Királyság felett zajlanak majd. Néhány amerikai repülőgép észak-dakotai bázisokról száll fel.

A NATO sajtóközleménye szerint “a “Steadfast Noon” gyakorlatban 14 ország és legfeljebb 60 különböző típusú repülőgép vesz részt, köztük negyedik és ötödik generációs vadászgépek, valamint felderítő és tanker repülőgépek. A korábbi évekhez hasonlóan az amerikai B-52-es nagy hatótávolságú bombázók is részt vesznek”. Hozzátette: “amíg léteznek nukleáris fegyverek, a NATO nukleáris szövetség marad”.

Az idei nukleáris hadgyakorlatokra épp akkor kerül sor, amikor a NATO és Moszkva közötti feszültség több évtizedes csúcson van. Moszkva azzal vádolja a szövetséget, hogy háborút folytat Oroszország ellen Ukrajnában. Washington szövetségesei élén több tízmilliárdos fegyverekkel, valamint hírszerzési és kiképzési eszközökkel látta el Kijevet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy “rossz jelzést” küldene a hadgyakorlatok lemondása. “Nagyon rossz jelzést küldene, ha most hirtelen lemondanánk egy rutinszerű, régóta tervezett gyakorlatot az ukrajnai háború miatt. Ez abszolút rossz jelzés lenne” – nyilatkozta még múlt kedden.

Stoltenberg azzal érvelt, hogy a nukleáris hadgyakorlatok megtartása a legjobb módja a nukleáris háború megelőzésének. “A NATO határozott, kiszámítható magatartása, katonai erőnk a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk az eszkalációt”. Úgy folytatta: “ha most bármilyen félreértésnek, téves számításnak alapot adnánk Moszkvában azzal kapcsolatban, hogy készek vagyunk megvédeni magunkat és minden szövetségesünket, akkor növelnénk az eszkaláció kockázatát”.

A NATO mint szervezet nem rendelkezik fegyverekkel. A névlegesen a NATO-hoz kapcsolódó nukleáris fegyverek továbbra is három tagország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – ellenőrzése alatt állnak. A szövetség titkos nukleáris tervezési csoportja csütörtökön ülésezik a védelmi miniszterek között.

Stoltenberg “veszélyesnek és meggondolatlannak” nevezte Putyin elharapódzó nukleáris retorikáját, és hangsúlyozta, hogy a szövetségesek “világosan közölték Oroszországgal azt is, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha bármilyen módon nukleáris fegyvereket vet be”.

“Figyelemmel kísérjük Oroszország nukleáris erőit” – mondta Stoltenberg. “Nem tapasztaltunk semmilyen változást az orosz álláspontban, de továbbra is éberek maradunk”.