Elítéltek egy CIA-ügynököt, mert a Wikileaksnek szivárogtatott

Joshua Schulte CIA-ügynököt azért ítélték el, mert elküldte a CIA “Vault 7” kiberhadviselési eszközöket a Wikileaks platformnak. A férfi azonban tagadta a vádakat.

A 2017-ben kiszivárgott mintegy 8761 dokumentumból kiderült, hogy a hírszerzők hogyan törtek fel okostelefonokat az Egyesült Államokban, és hogyan alakították át azokat lehallgató eszközökké.
Az ügyészek szerint a kiszivárogtatás az egyik “legpimaszabb dolog” volt az Egyesült Államok történetében.

Damian Williams, a Southern District of New York ügyésze szerint Schulte tettei “pusztító hatással voltak hírszerző közösségünkre, mivel kritikus fontosságú információkat szolgáltattak azoknak, akik ártani akarnak nekünk”.

Schulte, aki saját magát képviselte a manhattani szövetségi bíróságon tartott tárgyaláson, több évtizedes börtönbüntetésre számíthat. Egy külön büntető per folyik ellene még gyermekbántalmazásról készült képek és videók birtoklásának vádjával is, amelyben azonban ártatlannak vallotta magát.

CIA

Mit csinált a CIA-ügynök?

Miután 2010-ben csatlakozott a CIA-hoz, Schulte hamarosan megszerezte a szervezet legmagasabb biztonsági engedélyét. Az ügynökség Langleyben, Virginia államban található központjában dolgozott. Munkája az volt, hogy számítógépek, iPhone-ok, Androidos telefonok, sőt okostévék feltörésére használt programcsomagot tervezett és fejlesztett.

Az ügyészek a perben azt bizonyították, hogy Schulte 2016-ban a lopott információkat továbbította a Wikileaksnek, majd hazudott az FBI ügynökeinek a kiszivárogtatásban játszott szerepéről. Hozzátették, hogy a jelek szerint egy munkahelyi vita miatti düh motiválta, amelyben a munkáltatója figyelmen kívül hagyta a panaszait. A szoftvermérnök küzdött a határidők betartásával, és Michael Lockard helyettes-ügyész szerint az egyik projektje olyan nagy késésben volt, hogy kiérdemelte a “Sodródó határidő” becenevet.

Az ügyészek szerint meg akarta büntetni azokat, akikről úgy vélte, hogy rosszul bántak vele, és azt mondta, hogy “a bosszú végrehajtásával óriási kárt okozott az ország nemzetbiztonságának“.

Ártatlannak vallja magát

Schulte azonban azt mondta, hogy az ügyészségnek nincs bizonyítéka arra, hogy a bosszú motiválta volna, és ezt az érvelést “tiszta fantáziának” nevezte. Záróbeszédében azt állította, hogy “több száz embernek volt hozzáférése a kiszivárgott fájlokhoz, és hogy több száz ember ellophatta volna azokat.”

Az ügyészek arra kérték az esküdtszéket, hogy vegyék figyelembe az eltussolási kísérletre utaló bizonyítékokat. A bizonyítékok között volt egy Schulte által készített feladatokról szóló lista, amely tartalmazott egy bejegyzést: “Gyanús e-mailek törlése”. Hozzátették, hogy letartóztatása után Schulte megpróbált további információkat is továbbítani. Becsempészett a börtönbe egy telefont, amelyen megpróbált egy riporternek információkat küldeni a CIA kibercsoportjairól. Emellett Jason Bourne, egy kitalált hírszerző ügynök neve alatt olyan tweeteket fogalmazott meg, amelyek a CIA kibereszközökről szóló információkat tartalmaztak.

Schulte-t 2018 óta tartják rács mögött. Az eredeti perét felfüggesztették, miután az esküdtek holtpontra jutottak néhány súlyos vádpontban.

Eközben a Wikileaks alapítója, Julian Assange ügye is folyamatban van még. Assange-t valószínűleg kiadják az Egyesült Államoknak a 2010-ben és 2011-ben kiszivárogtatott dokumentumok miatt, amelyek a hatóságok szerint törvényt sértettek és életeket veszélyeztettek.