Elképesztő siker: Salvador BTC-tárcáját több mint félmillióan töltötték le

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Salvador állami bitcoin tárcáját egyetlen hét alatt több mint félmillió felhasználó töltötte le. Ekkora sikerre senki nem számított.

Salvador elnöke, Nayib Bukele a Twitteren osztott meg néhány friss információt az állami tulajdonban lévő bitcoin tárcával, a Chivo-val, illetve az országban zajló BTC-infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatban.

Bukele azt írta, hogy az országban jelenleg 200 Chivo bitcoin ATM működik, az Egyesült Államokban pedig 50 gépet telepítettek, amelyeken keresztül a felhasználók díjmentesen tölthetik fel az alkalmazás egyenlegét. Eddig Los Angeles, San Francisco, Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, El Paso, El Doral, Laredo és McAllen városaiban helyeztek üzembe Chivo ATM-eket.

Szeptember 14-től a felhasználók a Chivo számlaegyenlegüket már ATM-en keresztül is feltölthetik jutalékfizetés nélkül. Továbbá a Chivo tárca, amely korábban csak 5 dollár vagy annál nagyobb összegű BTC tranzakciókat engedett, mostantól lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy már 0,01 dollárnyi bitcoint is át tudjanak utalni más tárcájára.

500 ezernél is többen töltötték le a Chivo tárcát

Bukele ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg az állami tárca kisebb technikai malőrökkel küszködik, ezért új felhasználók nem tudnak regisztrálni. Bár most sokan ekézhetik a latin-amerikai ország bitcoin tárcáját a kezdeti műszaki problémák miatt, azt mindenképp érdemes tisztázni, hogy a bitcoin-törvény szeptember 7-i hatályba lépése óta valósággal megrohamozták a felhasználók a mobilos applikációt.

Alig egy héttel a bevezetése óta több mint 500 ezren regisztráltak a Chivo-ra. Bár a bitcoin használata nem kötelező Salvadorban, a legnagyobb multinacionális vállalatok, mint a McDonald’s, a Starbucks, a Wendy’s, a Dollar City, a China Wok és a Pizza Hut azonnal ugrottak és már aznap elérhetővé tették a bitcoinnal történő fizetéseket. Még az ország egyik legnagyobb bankja is bejelentette, hogy integrálta a bitcoint a szolgáltatásaiba.

Ugyan egyeseknek nem tetszett a salvadori elnök bitcoin-törvénye és emiatt többen tüntettek (leginkább nyugdíjasok), úgy tűnik mégis fokozatosan nő az érdeklődés a kriptovaluta iránt. Satoshi Nakamoto víziója egy egyenrangú digitális fizetőeszköz kifejlesztéséről és használatáról kezd valósággá válni. Habár a fejlett gazdaságokban még mindig főként értékmegőrzőként tekintenek az emberek a bitcoinra, a fejlődő országokban, ahol a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozott, a helyi valuta pedig értéktelen, egyre több ember gondolja úgy, hogy a bitcoin valódi alternatíva lehet a mindennapi fizetések terén. Már csak idő kérdése, hogy más országok is észrevegyék, milyen pozitív változásokat hozhat a BTC.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.