Elkészült Európa kizárólag 3D nyomtatással “épített” háza

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy holland házaspár lett Európa első kizárólag 3D nyomtatással készült házának bérlője. Az innovatív házak fejlesztői szerint a jövő otthonainak formája és stílusa tekintetében határt csak a fantáziánk szabhat majd. 

A 70 éves Elize Lutz és a 67 éves Harrie Dekkers, amszterdami nyugdíjasok csütörtökön kapták meg a digitális kulcsot (mobilappot), amely lehetővé teszi számukra, hogy egy gombnyomással kinyissák a kétszobás nyomtatott ház bejárati ajtaját.

“Ez gyönyörű” – mondta Lutz. “Olyan érzésem van, mintha egy bunkerben lennék – biztonságban érzem magam” – tette hozzá Dekkers.

Az ingatlan, amelyet egyébként egy szikla ihletett, olyan különleges, hogy hagyományos módszerekkel nehéz és drága lett volna a megépítése. Ez Európában az első 3D nyomtatással készült otthon, melyet a Saint-Gobain Weber Beamix építőipari cég tervezett a Beatrix-csatorna mellé, Eindhoven Bosrijk nevű külvárosába.

Az elmúlt két évben Franciaországban és az Egyesült Államokban részben 3D nyomtatással építettek már több ingatlant és világszerte egyre több az ilyen jellegű projekt, de 100%-ban nyomtatott ház még nem volt.

A 94 négyzetméteres ház így az első, amelynek tartófalai kizárólag nyomtatással készültek, de ettől függetlenül minden, lakhatáshoz szükséges engedéllyel rendelkezik.

Öt nap elég egy ilyen ház felépítéséhez

Az eindhoveni Műszaki Egyetemmel és a Vesteda lakásépítő társasággal partnerségben született házat robotkarra szerelt fúvókák segítségével építették fel, amely speciális cementet spriccelt rétegről rétegre haladva. Így “nyomtatták” a falakat és növelték annak szilárdságát. Ezek a rétegek egyébként látszódnak a ház falain, ahogyan az is, mikor cserélték a fúvókafejet.

Sokan az építőiparban már úgy tekintenek a 3D nyomtatási módszerre, mint a költségek és a környezetkáros anyagok csökkentésének lehetőségeire. Hollandiában különösen jókor jött a 3D építkezés, hiszen képzett kőművesekből óriási hiány van.

Az új ház 24 betonelemből áll, amelyeket egy eindhoveni üzemben nyomtattak, majd teherautóval szállították az építkezés helyszínére, ahol a holland Van Wijnen építőipari cég által előkészített alapra helyezték őket. Ezután készítették el a tetőt, szerelték be az ablakokat és az ajtókat.

A fejlesztők abban bíznak, hogy hamarosan minden műveletet a helyszínen végezhetnek majd el, és a nyomtatók segítségével nemcsak a falakat készíthetik el, hanem más elemeket is, mellyel tovább tudják csökkenti az építkezés költségeit.

Az első ház felépítéséhez mindössze 120 órára (5 napra) volt szükség, ami azt jelenti, hogy összehasonlíthatatlanul gyorsabb így felhúzni egy ingatlant, mint téglákat pakolni és habarcsot keverni.

Lutz és Dekkers, akik négy különböző típusú otthonban éltek az elmúlt hat évben, augusztus 1-jétől hat hónapig havi 800 eurót fizetnek az ingatlanért. Egy hagyományos ház bérleti díja ennek legalább a kétszerese a környéken, így a jövőben a fiatalok számára is vonzó alternatíva lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.