Elmeszelte a Google Play a YouTube egyik versenytársát

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Google és a hozzátartozó bagázs (YouTube, Google Play, Google AdSense a hitvány magyarországi hirdetési kompenzációjával) egyre erőteljesebb tendenciát mutat a dinamikusan fejlődő startup versenytársak növekedésének vérbe fojtására.

Most épp a szólásszabadságra fókuszáló YouTube alternatíva, a BitChute videómegosztót alkalmazását törölte áruházából. A BitChute, az orbitális versenyelőnnyel rendelkező YouTube-nak a versenytársa a videómegosztó platform piacon.

Az alkalmazást a Hexagod fejleszti és a törlésig mintegy 100.000 letöltéssel büszkélkedhetett. A Google a törlés kapcsán a “Webviews és Affiliate Spam irányelvek” megsértésére hivatkozott. Itt megjegyeznénk, hogy mikor a YouTube által ajánlott videók között zsinórban jönnek fel a komoly pénzügyi károkat okozó kriptovaluta átverések, akkor nem tesznek semmit.

A Google Play a törlést tovább indokolva hozzáteszi, hogy az alkalmazás elsődleges célja “közvetítői forgalom terelése volt honlapokra vagy webview terelés honlapokra a honlap tulajdonos vagy adminisztrátor jóváhagyása nélkül.” Ha jól értelmezzük, ez annyit jelent, hogy a szerencsétlen csatorna tulajdonosa oda merte biggyeszteni a közvetítőlinkjeit a videói alá, mellé, akárhová, ami egyébként bevett szokás a YouTube influenszerek körében is. Vagy azt, hogy a BitChute közvetítőlinkek segítségével próbált extra bevételhez jutni.

A BitChute fellebbezett a döntés ellen és Twitterén ezt írta ki: “Szemben a lenti üzenetben leírtakkal, soha nem volt akármilyen közvetítői megegyezés vagy hozzáférés engedélyezve.”

A BitChute videómegosztót a Google által birtokolt YouTube-on tapasztalt cenzúra és korlátozások következtében indították. Sok olyan tartalomkészítő alkotott rajta, akiket a YouTube ilyen-olyan kifogással bannolt a platformjáról (például, ha nem a WHO által fújt koronavírus forgatókönyvet kántálta. Hasonlót a Facebook is szívesen tesz, a BitcoinBázis Facebook oldala még mindig elérhetetlen, pedig csak egy kriptovalutákkal foglalkozó szakportál közösségi oldala, ami néha publikált a sajnos megkerülhetetlen koronavírus témában is).

A YouTube alternatíva több mint 26 millió havi látogatóval rendelkezik a SimilarWeb adatait szerint, de a tiltással a BitChute növekedésének gyaníthatóan befellegzett az androidos eszközökön.

A ban nem újdonság. A múlt hónapban egy másik YouTube alternatívát, a LBRY-t törölte. Akkor arra hivatkoztak, hogy egy humoros jelenet egy rövidfilmből megsértette a “szexuális tartalomra és trágárságra” vonatkozó irányelvét. Szerencsére ezt az appot később a Google Play visszaállította, de azt kikötötte, a jelenetet törölni kell a tartalmak közül.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.