Elon Musk a ChatGPT riválisának kifejlesztésére készül

Az új projekttel a milliárdos azt szeretné megakadályozni, hogy a ChatGPT uralja a mesterséges intelligencia piacot.

Musk az elmúlt hetekben állítólag mesterséges intelligenciával foglalkozó szakembereket keresett fel, hogy létrehozzák az OpenAI népszerű chatbotjának riválisát – olvasható a The Information egyik jelentésében.

A beszámoló szerint Musk jelenleg Igor Babuschkint szemelte ki, aki nemrég hagyta ott az Alphabet DeepMind AI projektjét. Babuschkin szerint ugyanakkor a milliárdos koncepciója még nincs kőbe vésve, a kutató pedig azt is hozzátette, hogy még nem tudja csatlakozik-e Musk csapatához.

Musk a ChatGPT lekorlátozása miatt bírálta az OpenAI-t

Elon Musk 2015-ben Sam Altmannal, az Y Combinator nevű startup-gyorsító fejével közösen alapította az OpenAI-t, hogy segítsen az AI technológia fejlesztésében.

Musk, aki később kilépett az OpenAI-ból, az egyik tweetjében “ijesztően jónak” nevezte a ChatGPT-t. A chatbot többek között képes verseket alkotni, segíthet felkészülni egy állásinterjúra, de programok írására is képes.

A ChatGPT a debütálását követő két hónapban több mint 100 millió felhasználóra tett szert. A chatbotnak emellett több mint 13 millió napi látogatója van, és ez a szám folyamatosan nő, ezzel pedig a ChatGPT az egyik leggyorsabban növekvő alkalmazássá vált.

És bár a milliárdos korábban ijesztően jónak nevezte a népszerű chatbotot, az elmúlt hónapokban Musk rendszeresen bírálta az OpenAI-t, mivel a vállalat túlságosan lekorlátozta a ChatGPT-t. Az OpenAI ezekkel a korlátozásokkal azt szeretné elérni, hogy a chatbot ne hozzon létre olyan tartalmakat, amelyek egyes felhasználók számára sértőek lehetnek, a Tesla alapítója szerint ugyanakkor a cég nagyobb szabadságot is adhatna a chatbotnak.

Muskot egyébként a ChatGPT nemrégiben úgy emlegette, mint aki ellentmondásosabb személyiség Che Guevaránál, aki egy argentin marxista forradalmár, orvos és gerillavezér volt.

A milliárdos szerint a Microsoft irányítja az OpenAI-t

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója azt is nyíltan kijelentette, hogy az OpenAI egy „zárt forráskódú, maximálisan nyereséges vállalattá nőtte ki magát, amelyet gyakorlatilag a Microsoft irányít.” – utalva arra, hogy a Microsoft megállapodást kötött az OpenAI-val, hogy felhasználhassa a cég felhőszolgáltatásait és Azure-alapú alkalmazásait. Musk azt is hozzátette, hogy ő az OpenAI-t nyílt forráskódú nonprofit szervezetként alapította.

A kritika ellenére a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance pozitívan nyilatkozott a ChatGPT-ről, mivel a chatbot segíthet a kriptók népszerűsítésében, az oktatásban és más területeken is.

A mesterséges intelligencia piac az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt, és várhatóan a következő években is folytatódik ez a növekedés. A MarketsandMarkets jelentése szerint a globális AI-piac mérete 2020-ban 62,35 milliárd dollár volt, 2026-ra pedig várhatóan eléri a 309,98 milliárd dollárt, ami közel ötszörös növekedést jelent.