Elon Musk alagutat épít Miami városa alá 30 millió dollárért

Miami polgármestere szerint Elon Musk mindössze 30 millió dollárért alagutat fog építeni a város alá. A metropolisz első embere a leginnovatívabb amerikai város címét akarja beszerezni.

Néhány nappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy Miami polgármestere úgy döntött, a város közalkalmazottjainak bérét bitcoinban fizetné. Francis Suarez nem rejtette véka alá azon tervét, miszerint Miami-t a kriptoinnováció központjává akarja változtatni, egy olyan innovatív várossá, mely vállalatok tömegeit vonzza. Most egy lépéssel még közelebb kerülhet a futurisztikus város címhez, hiszen Elon Musk pénteken azt mondta a polgármesternek, hogy a The Boring Company nevű vállalat 30 millió dollárért két mérföldes alagutat hozna létre a város alatt. Musk emellett azt ígérte Miami vezetőjének, hogy a cége mindössze hat hónap alatt végezhet a munkával.

Francis Suarez polgármester a Twitteren közzétett videójában „csodálatos kihívásnak” nevezte Musk ajánlatát és úgy fogalmazott:

[Musk] arra helyezte a hangsúlyt, hogy a város lakóinak a legtöbbet kínálja a legkevesebb pénzből.”

Musk még január 18-án tweetelt arról, hogy Miami városa alatt alagutat építene: “A forgalomban rekedt autók és teherautók megatonnányi mérgező gázokat bocsátanak ki, de Miami alatt a @boringcompany által épített alagutak megoldanák a problémát és példaként szolgálnának a világ számára.” A milliárdos üzletember a Twitteren azt is megosztotta, hogy már beszélt Ron DeSantis floridai kormányzóval az ötletről és ha a kormányzó, illetve Miami polgármestere beleegyeznek, hamarosan el is kezdődhetnek a munkálatokat. Miami polgármestere úgy véli, egyedülálló lehetőség előtt állnak, ami a világ más részén is követendő példa lehet.

Mészkő kontra Elon Musk

Miami alatt azonban nem könnyű alagutat építeni, mivel a város mészkőre épült. Ez az oka annak, hogy a Miami kikötő alatti alagút ára is brutálisan megugrott, hiszen kevesebb mint egy mérföld körülbelül 700 millió dollárba került. A Miami Herald pénteken arról számolt be, hogy a mészkő alap és a folyamatosan emelkedő tengerszint miatt kihívás ezen a területen alagutat ásni. Musk korábban viszont arról beszélt, hogy olyan mélyen kezdenének el ásni, amilyen magasak a város felhőkarcolói.

Elon Musk még 2016-ban alapította a The Boring Company-t azért, hogy az Egyesült Államok több nagyvárosában alagutakat ásson, bár azóta az építés célja némiképp megváltozott. Napjainkban a vállalat az alagutakban olyan szállítási szolgáltatásokat kínál, amelyekhez Teslákat használnak. Az első ilyen alagút a Las Vegas-i Kongresszusi Központ alatt lesz, mely építési munkálatai hamarosan befejeződnek. A The Boring Company nemrég jelentette be, hogy a Las Vegas-i alagutat kibővítik, így az a város repülőterét is ki fogja szolgálni. A vállalat emellett tárgyalásokat folytat a kaliforniai San Bernardino megyében is egy esetleges alagútról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük