Elvesztek az adataid? Mutatjuk, hogyan nyerhetőek vissza!

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Néha sajnos minden elővigyázatosság ellenére is megtörténhet baj – korrupttá válik egy fájlunk, vagy véglegesen törlünk valamit, amit nem kellett volna.

Ha veletek is előfordult már, hogy véletlenül letöröltétek az összes nyaralós képeteket az SD kártyátokról vagy egy fontos dokumentumot sikerült megsemmisíteni a pendrive-otokon, akkor olvassatok tovább, mert most négy olyan programot mutatunk be, amik segíthetnek visszanyerni az elvesztett adataitokat.

1. Recuva

Ez egy Windows-on futó ingyenes program, aminek a segítségével helyreállíthatjuk a számítógépünkről letörölt fájlokat. Használhatjuk akkor, ha véletlenül töröltünk valamit, amit nem kellett volna, de akkor is segít, ha valamilyen vírus miatt történt fájlvesztés. Ezen kívül a Recuva rendelkezik egy úgynevezett mélyszkennelési funkcióval, amivel akár a sérült vagy nem rég formázott külső adattárolóinkról (SD kártyák, pendrive-ok) tudjuk visszanyerni adatainkat.

Van belőle ingyenes verzió, és egy fizetős, ami olyan extra előnyöket nyújt, mint a virtuális merevlemez támogatás, automatikus szoftverfrissítések és prémium támogatás.

2. MiniTool Power Data Recovery

Ez a program többféle fájlhelyreállítással is meg tud birkózni, legyen az törölt fájl vagy akár egy teljes CD helyreállítása. Külön figyelmet fordítottak a média-fájlokra, így van egy speciális mód, amivel fényképeket, videókat és zenéket tudunk visszaszerezni, ha töröltük őket vagy valahogy megsérültek.

Az ingyenes verzióval 1 GB-nyi adatot tudunk helyreállítani, ezen felül van havi, éves és életre szóló előfizetésük. Windows-on és Mac-en is működik.

3. Test Disk

A Test Disk egy hatékony és ingyenes, nyílt forráskódú adat-helyreállítási eszköz, ami rengeteg fájlrendszerrel működik. Elsősorban a nem indítható lemezek újraindítására és az elveszett partíciók visszaállítására tervezték. Működik Windows-on és Mac-en is.

4. PhotoRec

Ezt a programot elveszett fájlok és archívumok helyreállítására tervezték. Figyelmen kívül hagyja a fájlrendszert, és közvetlenül az alapul szolgáló adatok után kutat, így akkor is működik, ha a fájlok súlyosan megsérültek vagy formázottak. A nagyobb biztonság érdekében ez az eszköz csak olvasó hozzáférést (read-only) használ  a helyreállítás során. Windows-on és Mac-en egyaránt elérhető.

Kapcsolódó:

Forrás: Hackernoon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.