Emberek millióinak életét keserítheti meg Trump döntése

  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök elkaszálta a TikTok kínai videomegosztó applikációt az Egyesült Államokban. Az USA első embere 45 napot adott a TikTokot üzemeltető ByteDance vállalatának, hogy eladja az amerikai üzletágát, ami iránt leginkább a Microsoft érdeklődik, bár felreppentek híresztelések arról, hogy a Twittert is érdekelné az üzlet. Az elnök néhány napja viszont bejelentette, hogy az USA-ban igen népszerű üzenetküldő alkalmazásnak, a WeChat-nek is mennie kell. 
Habár a TikTok betiltása is sokaknak problémát jelenthet, főleg azoknak, akik komoly követőtábort tudhatnak maguknak, a WeChat távozása valóságos válságot okozhat felhasználók millióinak életében.

Akár közel 20 millió embernek okozhat problémát a WeChat beszüntetése

A Tencent kínai vállalat által működtetett csevegőalkalmazást több mint 1,2 milliárdan használják a világon, amelyből ugyancsak 19 millió aktív felhasználója van az USA-ban, de ezen emberek számára drámai változást hozhat az applikáció beszüntetése. Az üzenetküldő alkalmazást ugyanis a kínai bevándorlók, vendégmunkások, turisták használják, akik egymással és az otthon maradt rokonaikkal tartják a kapcsolatot. Jelenleg 3 millió kínai bevándorló és közel 400 ezer tanulmányait végző kínai diák él az Egyesült Államokban, akiket a tiltás kifejezetten hátrányosan érint. Mivel Kínában a Facebook, a Telegram és Twitter be vannak tiltva, a LinkedIn, a Skype pedig cenzúrázva van, így az egyetlen kapcsolattartásra használható alkalmazás betiltásával, gyakorlatilag elvágják a világtól a kínai felhasználókat.

Rengeteg kínai ráadásul nemcsak ezen keresztül beszél a rokonokkal és a barátokkal, hanem a WeChat fizetési alkalmazásával, a WeChat Pay-el vásárol. Ha tehát Trump elmeszeli a mobilapplikációt, azzal komoly problémái lesznek az Egyesült Államokban élő, utazó kínai közösségnek.

Donald Trump a TikTok betiltását azzal indokolta, hogy az alkalmazás a Kínai Kommunista Pártnak kiadja az amerikai felhasználók adatait, ami nemzetbiztonsági szempontból elfogadhatatlan. Habár erre a mai napig nem tudott az USA kormánya bizonyítékot bemutatni, az applikáció mégsem maradhat. Sokan úgy gondolják ugyanakkor, hogy a TikTokkal ellentétben a WeChat valóban veszélyes lehet, hiszen a felhasználók adatainak egy jó részét Hongkongban tárolják, mely köztudottan erős nyomás alá került a kínai államvezetés részéről. Emellett a Tencent anyacég korábban már bevallotta, hogy a felhasználók telefonszámát és helyadatait elmenti, ami elég nyugtalanító.

A két alkalmazás betiltása mögött egyébként egyértelműen politikai szándék áll. Ez viszont komoly háborút indíthat el, hiszen Trump Kína egyik legnagyobb vállalatának alkalmazását akarja eltávolítani Amerikából, amit nem biztos, hogy Kína szó nélkül hagy.

A Huawei-el kezdődött, de nem tudni hol a vége

Az amerikai elnök kínai cégekkel szemben indított csatája tavaly kezdődött, amikor Trump úgy döntött, hogy bojkottálja a Huawei telekommunikációs céget és megtiltja az amerikai cégeknek, hogy a mobilgyártó óriásnak bármilyen szoftvert vagy hardvert eladjanak. Trump kabinetje a múlt héten azt is bejelentette, hogy megtisztítják az amerikai internetet a rosszindulatú szereplőktől, melyek veszélyesek lehetnek az amerikai adatbiztonságra. Nemrég egy olyan törvénytervezet is napvilágot látott, mely értelmében delistáznák az összes kínai vállalatot az amerikai tőzsdékről.

Tehát nem valószínű, hogy a Huawei-TikTok-WeChat trió volt az utolsó, amire az amerikai kormány rászállt. Képbe kerülhet még az Alibaba e-kereskedelmi oldal, lakossági verziója az AliExpress, illetve a fizetési alkalmazása az AliPay is, mely az amerikai Amazon jelentős konkurenciája. Ezek után már csak az a kérdés, hogy a kínai vezetés miként torolja majd meg cégei kitiltását. Lehet csúnya háborúra kell számítani a két ország között, melyek viszonya eléggé elmérgesedett az utóbbi időben.

 

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.