Az emberi jogok eltiprója, Kína anális COVID-teszttel jelentkezik

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Peking arról számolt be, hogy a múlt héten egy 9 éves kisfiú COVID-19 gyorstesztje pozitív eredményt mutatott, ami miatt antitest tesztet, PCR tesztet és anális tesztet is végeztek rajta. A hatóságok azt nyilatkozták, hogy az anális COVID-tesztek pontosabbak lehetnek a vírus kimutatásában, mint a hagyományos orr-garat tesztek, így előfordulhat, hogy bizonyos korcsoportokban tömegesen is alkalmazzák.

Már eddig is csúnyán csorbultak az emberi jogok, Kína legutóbbi bejelentése viszont egyenesen megalázó. Nem elég az, hogy a koronavírus gyanús betegeket az egész világon úgy kezelik, mint a középkorban a leprásokat, még kellemetlen vizsgálatoknak is alá kell vetni magukat. Ahhoz már valószínűleg mindenki hozzászokott az elmúlt egy év alatt, hogy lassan a kapun a lábunkat sem tehetjük ki negatív koronavírus teszt nélkül – élő példa erre Szlovákia, ahol már a munkahelyen is csak COVID-teszttel lehet belépni az ajtón. A maszk és a kézfertőtlenítő mindennapi életünk részévé vált, és elég egy enyhe torokfájás, ami miatt azonnal el kell magunkat barikádozni a külvilágtól. A kórházakban csak azokkal foglalkoznak, akik covidosak; a műtéteket és a kezeléseket elhalasztják a járvány okozta vészhelyzet miatt. Éjszaka a kijárási tilalom miatt még egy lazító sétára sem lehet kimenni, a vendéglátóegységek zárva, az utazás és pihenés pedig csak egy szép emlék marad.

A már amúgy is fenekestől felforgatott életünket hamarosan a COVID-útlevél koronázza meg, amellyel gyakorlatilag számkivetetté válnak azok, akik nem tudták vagy nem akarták beoltatni magukat. Kína pedig egy újabb gyalázatos bejelentést tett: anális tesztet kezdett el használni a koronavírus kimutatására. A nyugati világ rendszeresen Kína, a koronavírus-járvány megfékezésére tett kísérleteit majmolja, reméljük, hogy itt nem vezetik be ezt a megalázó, emberi jogokat semmibe sem néző szokást.

A torokból és orrból vett minta nem elég megbízható

Li Tongzeng, a pekingi You’an Kórház fertőző betegségekkel megbízott igazgatóhelyettese elmondta, hogy több tanulmány is kimutatta, hogy a koronavírus hosszabb ideig marad meg a végbélnyílásban vagy a székletben, mint az orrban és a garatban. Előfordul, hogy az “enyhén” fertőzötteknek nincs is kimutatható vírus a garatjukban. A vírus 3-5 napig van jelen a torkunban és az orrunkban, emiatt azonban sokszor hamis negatív eredményt kaphatunk.

Tongzeng úgy véli, az anális tampon használata növelheti a pontosságot bizonyos páciensek esetén. Tekintettel azonban arra, hogy a módszer nem olyan kényelmes, mint az orrból vett minta, csak a karanténközpontokban alkalmazzák az eljárást és egyelőre csak meghatározott esetekben. Bár az tény, hogy gyakran vesznek mintát Magyarországon is a szennyvízből, melyből kimutatható a SARS-CoV-2 koncentrációja, mivel a fertőzöttek a kórokozó örökítőanyagát ürítik, ettől függetlenül borzalmas lenne anális COVID-tesztre átállni a már megszokott gyorsteszt vagy PCR helyett.

Tongzeng professzor nézeteivel Yang Zhanqiu, a Vuhani Egyetem kórokozóbiológiai osztályának igazgatóhelyettese is szembe megy, aki azt nyilatkozta a Global Times kínai hírportálnak, hogy mivel a vírus a felső légutakon keresztül hatol be az emberi szervezetbe, így a leghatékonyabb tesztek továbbra is a PCR tesztek, amit az orrban és a torokban használnak.

“Valóban voltak olyan esetek, amikor a beteg székletéből vett minta alapján a COVID-teszt pozitív lett, de egyetlen bizonyíték sem utal arra, hogy azt az emésztőrendszeren keresztül kapta volna el” – tette hozzá Yang.

Peking a tengerentúlról érkezőket azonnal antitest tesztnek veti alá, mivel így próbálja felkutatni a Daxing kerületben ismét elszabadult járvány eredetét. Kínai egészségügyi szakértők szerint az antitest teszteknek köszönhetően arra jutottak, hogy nagyjából egy hónappal ezelőtt vihette vissza egy külföldről érkező személy a vírust az országba, amire hagyományos PCR-teszttel nem derült volna fény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.