Emberszabású munkarobottal jön jövőre a Tesla

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a kriptovaluták világának egyik meghatározó személyisége, egyetlen tweetjével képes bedönteni és csúcsra röpíteni árfolyamokat. Például neki tudják be sokan, hogy a dogecoin kriptoja ott tart ma, ahol tart. De Musk egyáltalán nem csak a kriptovilágban főszereplője a piaci eseményeknek, de az űrkutatásban vagy éppen a mesterséges intelligenciához kötődő kutatásokban is nagyon meghatározó a véleménye. Nemrégiben Musk arról beszélt, hogy a Tesla egy olyan humanoid robot prototípusán dolgozik, amely jövőre már valamikor bemutatásra is kerülhet.

A Tesla emberszabású robotja ismétlődő, unalmas feladatokat tud majd elvégezni

Ez a robot minden fejlesztést tartalmazni fog, amelyet a Tesla a gyáraiban már alkalmaz. De integrálják bele az önvezető autókban alkalmazott szoftveres és hardveres megoldásokat is. És miután a vezérigazgató korábban beszélt a mesterséges intelligencia elszabadulásával kapcsolatos félelmeiről, így a Tesla Bot névre hallgató robot nagyon barátságos lesz. Sőt, meghagyják egy “mechanikus” szinten, ami lehetővé teszi, hogy gond esetén egy ember is könnyedén maga alá tudja gyűrni. A cégen belül Optimus nevet viselő robot 1,7 méter magas és mindössze 56 kilogramm lesz, arca helyett pedig képernyőt találhatunk majd. A robotokat arra a célra tervezik, hogy a nem biztonságos, unalmas vagy ismétlődő feladatokat elvégezze az emberek helyett.

Tesla Bot

Először azonban csak nagyon apró kis műveleteket fognak vele végeztetni, a tesztelés és a biztonságos használat érdekében. A robotról Musk az AI Nap nevű rendezvényének végén rajzokat is mutatott be. Ezen az AI Napon (Mesterséges Intelligencia Nap) azokat a mesterséges intelligenciához és számítógépes megoldásokhoz kötődő technológiákat mutatták be, amelyek egy nap majd a tényleges önvezető autókat fogják üzemeltetni. A konferencián a színpadon volt egy nem működő bábu is, ami a robot mintázta. Na de majd meglátjuk, hogy mi lesz ebből, a Tesla történetében volt már pár nagyszabású ötlet, ami sosem valósult meg. Gondoljunk a napelemes szupertöltő hálózatra vagy éppen a robotkígyó töltőkre és így tovább. De Elon Musk egy igazán kreatív vállalkozó és milliárdos gondolkodó, tehát ne mondjunk le a Tesla Botról még előre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük