Érdekel az orosz szavazási rendszer forráskódja? Fent van GitHubon

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A teljes átláthatóság érdekében az oroszok GitHubon is megosztották az új, blokkláncra alapuló elektronikus szavazási rendszerük forráskódját, melyet előreláthatólag a szeptember 13-ai helyi választásokon már élesben is bevetnek. A rendszer sikere nagy lépés lehet a blokkláncra épülő szavazási rendszerek jövőbeni elterjedése felé.

Az orosz szavazási rendszer forráskódja GitHubon is fent van, hogy senki ne kételkedjen

Már minden érdeklődő számára elérhető GitHubon annak az elektronikus szavazási rendszernek a forráskódja, amit a szeptember közepén zajló helyi orosz választások két régiójában fognak alkalmazni. A hozzáértők (és kevésbé hozzáértő, de lelkes érdeklődők) számára teljesen nyíltan elérhető kóddal, nem csak a szavazási rendszer fejlesztését szeretnék elérni az oroszok, hanem a korábban meglehetősen vitatott távszavazások átláthatóságát is növelnék.

A blokklánc technológián alapuló szavazási rendszer eddig meglehetősen jól teljesített, a rendszer felelősei szerint szinte semmilyen probléma nem merült fel a próbák során. Ezt persze sokan azért kétkedve fogadják (bőven elég választási csalás botránya van még mindig az újságok címlapján), azonban a GitHubon való forráskód megosztásával tényleg jó lépést tettek az transzparencia felé – aki ugyanis még mindig kételkedik a rendszer működésében, az most már megnézheti magának azt.

Érdekel az orosz szavazási rendszer forráskódja? Fent van GitHubon

Alexander Malkevich, a Társadalmi Kamara vezetője a Ridus hírügynökségnek ezt nyilatkozta a kóddal kapcsolatban:

„Ha vannak sebezhetőségek a rendszerben, akkor azonnal ki tudjuk javítani. De a legfontosabb az átláthatóság. A szakértők lehet, hogy kételkednek majd a kódban, néhányan lehet, hogy nem lesznek teljesen meggyőzve a távszavazás sikerével. Kérem! A forráskód elérhető mindenki számára. Teljes transzparenciáról beszélünk a szavazási rendszerben.”

Blokklánc a levelek helyett

A blokklánc elméletben tényleg garantálni tudja a szavazatok megváltoztathatatlanságát, illetve a megosztott adatok biztonságát. A rendszer ráadásul azt is lehetővé teszik, hogy a megfigyelők külön eszközök segítségével felügyelni tudják, hogy minden helyesen működik-e, miközben a szavazók anonimitása továbbra is fenntartható előttük is.

A mostani orosz szavazás, bár nem teljeskörű, nagyon jó éles példa lehet a rendszer gyakorlati használhatóságával kapcsolatban. A COVID-19 miatt a korábban megszokott és használt szavazási rendszerek korántsem lesznek annyira életképesek, mint voltak eddig, a levélben való szavazás pedig nem csak Amerikában, hanem a világ szinte minden pontján vitatott lehetőségként él jelenleg is, főként a kettős szavazás problémája miatt. Egy jól működő, blokkláncon alapuló elektronikus szavazási rendszer olyan új lehetőségeket teremthetne, ami a világ összes országa számára értékes fejlemény lehetne – és nem csak az oroszoknak.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.