És itt van, megérkezett az első repülő taxi

Egy kínai gyártmányú repülő taxi első nyilvános próbarepülését hajtotta végre az Egyesült Arab Emírségekben a GITEX Global technológiai kiállítás nyitónapján a Dubai World Trade Centerben.

A Reuters szerint a Xpeng X2 függőleges fel- és leszálló (eVTOL) repülőgépe szerdán 90 másodpercig sikeres bemutató repülést hajtott végre a dubaji égen. Megjegyezték, hogy a repülőgép üres pilótafülkével repült.

“Ez az első lépés az álom megvalósítása felé”mondta Omar Alkhan, a Dubaji Kereskedelmi és Ipari Kamara ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy várakozásai szerint hamarosan több ilyen eVTOL-t is tesztelnek majd.

Az Xpeng elnöke, Brian Gu egy sajtóközleményben azt írta, hogy az eVTOL tesztelésének fő oka, hogy Dubaj az “innováció városa”.

“A mai repülés egy fontos lépés az XPENG jövőbeli mobilitás kutatásában” – mondta Gu.

Az Xpeng könnycsepp alakú kialakítású légitaxija ötödik generációs modellnek számít, de a vállalat jelenleg a hatodik generációs változaton dolgozik:

 

Az XPeng szerint a kétüléses X2 2024-ben lesz elérhető, és körülbelül 157 000 dollárba kerül majd.

A polgári légi mobilitás jövője gyorsan közeledik, bár az országoknak és a repülésszabályozó hatóságoknak még sok terveznivalójuk van ahhoz, hogy az égbolt az évtized végére készen álljon az eVTOL-okra.

A városok világszerte megkezdték az új infrastruktúra vizsgálatát, amely egy napon támogathatja az eVTOL repülőgépek leszállásait és felszállásait.

Ha valaki nem szeretne tovább várni, a svéd Jetson már most is árul eVTOL-okat, de ezek is leghamarabb csak 2024-ben lesznek elérhetőek.

További érdekes cikkeink: