Észbontó villanyszámlákat kapnak a texasiak, nem elég az ítéletidő?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Texasban az ítéletidő miatt nem elég a már egy hete tartó áramkimaradás, akinél még van áram az csillagászati összegű villanyszámlát kap. Szegény embert az ág is húzza?  

A folyamatos áramszünetről, a vízhiányról, a fűtetlen lakásokról, a szupermarketek üres polcairól szóló hírek sokkolják a világot már lassan egy hete. Texasban, az USA egyik leggazdagabb államában közel 15 millió ember maradt áram nélkül, miután a térségben ítéletidő tombol. Tegnap reggel még mintegy 188 ezer háztartásban nem volt szolgáltatás az államban, a villamosenergia árak viszont kilőttek. A korábbi 50 dollár/megawatt (kb. 15 ezer forint) helyett 9000 dollár/megawatt (nagyjából 2,7 millió forint) áron lehet áramhoz jutni, ami miatt rengeteg texasi kapott csillagászati összegű villanyszámlát. A közösségi média platformokra sorra érkeznek a már-már elképesztő történetek arról, hogy sok ügyfél számlája több száz, vagy akár több ezer dollárral ugrott meg.

Royce Pierce a Newsweek hírportálnak elmondta, hogy a Griddy villamosenergia vállalatnak 8162,73 dollárral (több mint 2,4 millió forinttal) tartozik. Azt mondta, hogy általában 387 dolláros (kb. 116 ezer forint) számlát kap havonta, ami most több mint 8000 dollár (2,4 millió forint).

Elgondolkodtató. Őszintén szólva először el sem hittem. Nem jó érzés tudni, hogy egy ekkora összegű számlánk van, amit egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak”- jelentette ki Pierce.

Pierce egyike volt azon “szerencséseknek”, akiknek volt áram a házukban a borzalmas téli vihar ellenére is. Ennek viszont borsos ára lett. A férfi szerint már nem tehet semmit, ezt a számlát ki kell fizetni, viszont felháborítónak tartja azt, hogy a szolgáltatók kihasználják a már amúgyis nyomorúságos helyzetet.

banner

Az élelmiszerhiány, a közszolgáltatások hiánya, a koronavírus-járvány után újabb csapás ez a texasiak számára. A WFAA Dallas-nak egy fiatal pár azt nyilatkozta:

“Mi szolgáltatót váltottunk, de már egy hete tart az átállás. Tavaly egész évben 1200 dollárt fizettem az áramért, most az egy havi számlánk 3801 dollár.”

Egy Ty Williams nevű férfi azt mondta, hogy korábban havonta átlagosan 660 dollárt (kb. 198 ezer forint) fizetett, míg most 17 ezer dollárt (5,1 millió forint). Williams azon tűnődött: “Hogyan fizethet bárki is ennyit? Úgy értem, hogy havi párszáz dollárból, hogyan lesz 17 ezer dollár. Ennek nincs értelme.”

Az OilPrice.com weboldala a hét elején kiszámolta, mennyibe kerül Texasban egy Tesla feltöltése. Míg normális esetben egy töltés 18 dollárba (5400 forint) kerül, ha otthon töltik az autót, most az áremelkedés miatt 900 dollárba (270 ezer forint).

Ezek után már bele sem merünk gondolni, mennyit fizethet egy kis-és középvállalkozás havonta a szolgáltatásért, ami hol van, hol nincs…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.