Észre sem veszed, de csendben mindent cenzúráz a Youtube

A Youtube új vezérigazgatója, Neal Mohan ismételten a káros online jelenségek, a félretájékoztatás és a dezinformációk megállítása mellett tette le a voksát: a videómegosztó platform folytatni fogja cenzúrapolitikáját.

Neal Mohan nemrégiben megerősítette, hogy a Youtube továbbra is elkötelezett a félretájékoztató tartalmak elnyomása mellett, miután a mesterséges intelligencia által kitalált „hamis narratívákról” kérdezték őt:

„Nagyon sokat fektettünk abba, hogy felismerjük a tényt, miszerint ami a Youtube-on történik, az hatással van a való világra és vica versa. Mi felelünk azért, hogy olyan platform legyünk, amely nem terjeszt káros információkat, se semmi hasonlót”mondta.

Mohan megjegyzései alátámasztják a Youtube évek óta tartott álláspontját, mely szerint a félretájékoztatást cenzúrázni, a hiteles forrásokat pedig támogatni kell. A támogatás alatt egyébként azt értik, hogy az óriás megajándékozza azon felhasználóit, akiket megbízható forrásnak ítél. Mielőtt egyébként a Youtube vezérigazgatója lett, Mohan már kijelentette, hogy a hasonló „jogsértő tartalmak” megállítása a videómegosztó platform első számú prioritása.

Kapcsolódó: A YouTube az EU-val együttműködve cenzúrázza a tartalmat

A vállalat jelentésében megerősítette, hogy negyedévente több százezer videót töröl, amelyeket úgy ítél meg, hogy hamis információt tartalmaznak. Mohan azonban nem csak azt vállalata, hogy fenntartja a Youtube politikáját, hanem korábban azt is elismerte, hogy a platform az egészségügyi hatóságok aktuális útmutatásai alapján változtatja azt, hogy mi számít „félretájékoztatásnak”. Igen ám, az egészségügyi hatóságok azonban a koronavírus világjárvány ideje alatt megesett, hogy tévedtek. A felhasználók saját egészségükre vonatkozó megnyilvánulásait és az alternatív vélemények elnyomását pedig jogosan címkézik diktatórikusnak.

További érdekes cikkeink: