Észt miniszterelnök: sok politikus csak a reklám miatt megy Kijevbe

Az észt miniszterelnök szerint néhányan csak a PR-ért mennek Ukrajnába, a valódi segítségnyújtás nem erről szól.

Kaja Kallas észt miniszterelnök egy interjúban azt nyilatkozta, hogy egyes politikusok csak a nyilvánosságot keresik a kijevi utazással.

Észtország feje, Kaja Kallas határozottan kiállt amellett, hogy országa rendkívül sokat segít Ukrajnának az Oroszországgal való háború közepette, és nem kell Kijevbe utaznia ahhoz, hogy ezt bizonyítsa.

A Postimees hírportálnak adott interjúban Kallas-nak azt a kérdést tették fel, hogy miért nem követte Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezetőinek példáját, akik személyesen biztosították segítségükről Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt Kijevben.

“Úgy gondolom, hogy sokat teszek Ukrajna érdekében. Nem kell semmit sem bizonyítanom azzal, hogy egy katonai gócpontba megyek, hogy ismét megjelenjek a hírekben” – válaszolta.

A hivatalos látogatások helyett “többet fogok elérni azzal, ha beszélek a főbb szövetségesekkel, és meggyőzöm őket arról, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott támogatásukat”– tette hozzá.

“És az ukránok ezt nagyon jól tudják. Ők maguk mondják nekem, hogy vannak olyan emberek, akik csak azért mennek hozzájuk, hogy képeket készítsenek a közösségi médiára” – jegyezte meg Kalas.

Észtország a jelenleg is tartó háború alatt már többször megmutatta, hogy mennyire szolidáris Ukrajnával. Az országnak eddig 250 millió euró értékben küldött fegyvereket, köztük Javelin páncéltörő rakétarendszereket, aknákat, gránátvetőket, aknavetőket és lőszert.

Hétfőn Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország lezárta határait az orosz utazók előtt, válaszul Moszkva katonai mozgosítására. Tallinn emellett teljes vízumtilalmat követel az oroszok számára az EU-ban, de Brüsszel egyelőre tartózkodik az intézkedés bevezetésétől.