Monopolizálni szeretné az Nvidia az Ethereum bányászati piacot?

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egyesek állítások szerint az Nvidia arra törekszik, hogy monopolizálja az Ethereum bányászatát. De mire alapozzák állításukat?

Az Ethereum fejlesztői és bányászai olyan vitába keveredtek, melyben már a csalás, a hamisítás és a zaklatás vádja is felmerült. A vita középpontjában pedig nem más áll, mint a világ egyik legismertebb videokártya gyártó cége, az Nvidia. A vádak szerint az Nvidia megpróbálja aláásni a világ második legnagyobb blokklánc platformját.

A kritikusok szerint az Nvidia sunyi módszerekkel befolyásolta a ProgPoW fejlesztést, aminek a lényege, hogy erősítsék a GPU alapú bányászatot az ASIC-kal szemben.

A vádak szerint a ProgPoW algoritmusa az Nvidia saját GPU-jaira készül – azaz, ha a frissítés sikeres, a hardveróriás lesz az Ethereum bányászok közvetlen forgalmazója. Állításuk szerint ez fokozná a társaság eladásait, lehetővé téve ezzel az Ethereum hálózat feletti ellenőrzés megszilárdítását.

A ProgPoW ellenes tábor múlt kedden ünnepelhetett, hiszen Kristy-Leigh Minehan hirtelen lemondott pozíciójáról a Core Scientific-nél. A Core Scientific állítólag kapcsolatban áll az Nvidiával, és – ami talán még rosszabb – Calvin Ayre-vel, a milliárdos volt szerencsejáték iparmágnással, akinek hatalmas bányászati üzlete, a CoinGeek bányászpool révén a Bitcoin SV fő támogatója. Sokan úgy vélik, hogy Ayre a háttérből irányítja az eseményeket, egy sor összefonódott fúzió és felvásárlás révén, amit már követni is nehéz.

Az Nvidia ugyanakkor nem kommentálta az ügyet. A Core Scientific és a CoinGeek tagadja az állításokat, míg a ProgPoW tervezője, a 27 éves Kristy-Leigh Minehan, elutasítja a vádakat és nevetséges összeesküvés elméletnek nevezi azokat. Ennek ellenére beadta lemondását.

A ProgPoW mindeközben ideiglenes jóváhagyást kapott, egy Ethereum fejlesztői találkozón a hónap elején. Az, hogy a frissítés bekerül-e az Ethereum kódbázisába, attól is függ, hogy ezek a “politikai” kérdések megoldódnak-e.

Bányászok és hardverek

Az Ethereum “bányászok” tőkeigényes hardvereket használva versenyeznek az első helyért, az Ethereum blokkláncon végzett tranzakciók érvényesítésére. A győztes, új ether kriptovalutát generálhat, amelyet készpénzre tud váltani. Az Ethereum esetében elég videokártyák használata a bányászathoz. Az utóbbi években azonban a drága, speciális “alkalmazás-specifikus integrált áramkörös”, vagy ASIC került előtérbe, ami egyre nagyobb mértékben uralja az Ethereum bányászatát.

Ennek eredményeként azokat a GPU-bányászokat, akik olcsóbb hardvert üzemeltetnek, kiszorítanák a nagyvállalatok, amelyek megengedhetik maguknak a drága ASIC-eket. A ProgPoW néven ismert “Ethereum Fejlesztési javaslat” (EIP) ezt kívánja állítólag megváltoztatni és a versenyfeltételeket kiegyenlíti úgy, hogy decentralizálja a hálózatot a nagyrészt kínai alapú ASIC bányászoktól.

Minehan kritikusai azonban azt állítják, hogy a frissítés növeli az Nvidia-orientált GPU-k eladási volumenét, egyrészt helyesen az ASIC gyártók, másrészt pedig az Nvidia versenytárs, az AMD GPU-jainak rovására, biztosítva ezzel a vállalat monopóliumát a hálózat felett.

“Ál” fejlesztők és az Nvidia

A kritikusok rávilágítanak arra a tényre is, hogy az Nvidia megállapodást kötött a Core Science-val, hogy mesterséges intelligencia GPU-kat állítson elő, amelyek az ether követelményeihez alkalmazkodnának. A Core Scientific ugyanis csatlakozott egy inception elnevezésű Nvidia programhoz is, ami pontosan egy erre meghirdetett projekt. Minehan ezen keresztül került üzleti kapcsolatba Alexander Levinnel, az ASICshack bányász​​cég elnöke, aki ragaszkodik a ProgPoW-kész bányászati ​​technológia megosztásához.

Levin állítása szerint a ProgPoW másik két fejlesztője, akik Def és Else álnéven dolgoznak a projekten, valójában Nvidia által fizetett fejlesztők. Eközben egyes mérnökök szintén jelezték, a ProgPoW algoritmus előnyben részesíti az Nvidia GPU-it szemben az AMD-vel.

Úgy tűnik, hogy a ProgPow csak egy trójai faló a Core Scientific számára, hogy kihasználhassa a már telepített hardverek előnyeit” tweetelte Ameen Soleimani, a felnőtt szórakoztató platform, a Spankchain vezérigazgatója és a ProgPoW kritikusa.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Az Nvidia az állításokat tagadja. Minehan ugyanakkor elmondta, hogy bár igaz, hogy a Core Scientific és az Nvidia több projekten is együtt dolgoznak, de ezek csak a mesterséges intelligencia GPU-kat érintik. Ezek pedig nincsenek hatással az általános bányászati GPU értékesítési volumenekre. Viszont azt elismerte, hogy a Core Scientific és az Nvidia a ProgPoW által okozott GPU-eladások növekedéséből profitálhatnak. “Mi a baj azzal, hogy a vállalatok profitálnak?”, kérdezte. Hozzátette majd azt is, hogy a “Def” és “Else”-el kapcsolatos állításoknak nincs semmi értelme, hiszen a ProgPoW, hiszen lényegtelen milyen chipet használnak a bányászatnál.

Minehan ugyanakkor nem tagadja, hogy kapcsolatban áll az Nvidiával. “Szakmai életem során szorosan együttműködtem az Nvidiaval és az AMD-vel. És vajon miért? Mert a blokklánc technológia és a kriptovaluta bányászat szakértője vagyok.”

CoinGeek a képben

A vádak azonban még nem érnek véget, hiszen ott van a Core Scientific és Calvin Ayre közötti kapcsolat, amelyet az Ethereum Classic ügyvezető igazgatója, Bob Summerwill hangsúlyozott ki a múlt héten. Mind a Core Scientific vezérigazgatója, Kevin Turner, mind pedig a Calvin Ayre protekcióját élvező, Craig Wright, tanácsadói pozíciókat töltenek be ugyanannál a társaságnál. A Squire Mining, egy korábban nemesfém bányászattal foglalkozó társaság volt, amely Ayre CoinGeekhez való csatlakozása után 2019. márciusában a kriptovaluták bányászata irányába orientálódott. Néhány hónappal később a Squire ismeretlen okok miatt kötelező erejű szándéknyilatkozatot adott át a Core Scientific-nek, hogy 41 166 Bitcoin SV kompatibilis ASIC eszközt fogadjon el. Talán így próbálta Calvin Ayre befolyásolni a ProgPoW fejlesztését és az a CoinGeek hatáskörébe vonni?

Summerwill, úgy véli, hogy a CoinGeek, a BSV kriptovaluta nagy bányásza, az Nvidia elsődleges vásárlója lehet, és amint frissítenek a ProgPoW-ra azonnal kikerülnek az ASICS hardverek. A CoinGeek viszont ezt tagadja.

Most, hogy egyre feszültebb a helyzet, a ProgPoW sorsa is kezd bizonytalanná válni. Tim Beiko szerint, habár a közösség elfogadta a magyarázatokat, a projektet a politikával kapcsolatos aggodalmak erősen veszélyeztetik. Nick Johnson, az Ethereum Name Service fejlesztője múlt csütörtökön a Twitteren azt írta: “Ezen a ponton azt hiszem, hogy a ProgPoW-nak nincs esélye átmenni, nem azért, mert rossz ötlet, hanem azért, mert az emberek ellen sikeresen bevetették a félelmet, a bizonytalanságot és a kétséget (FUD).”

De mi lesz ezután?

Minehan távozása a Core Scientific-ből egyeseket kifejezetten megnyugtatott, míg mások még gyanakvóbbá váltak. Minehan azt mondta, azért hagyta ott a pozícióját, mert az “internetes csőcselék” károsította a Core Scientific üzleti érdekeit. “Nagyon könnyű az interneten másokat megtámadni. Olyan emberek teszik ezt, akiknek fogalma sincs, mi az a ProgPoW” – mondta. Hozzátette azt is, hogy neki személy szerint semmi haszna nincs ebből az üzletből, noha van némi tőkéje a Core Scientific-ben.

De talán az Ethereum feltalálója, Vitalik Buterin fogalmazta meg a legjobban a helyzetet: “Úgy gondolom, hogy a ProgPoW legnagyobb kára az, hogy az emberek mentális energiáját valami olyanra pazarolja, ami végül is nem nagy ügy, hiszen úgyis a tények bizonyítása a lényeg “. A tények bizonyítása pedig nem más, mint egy teljesen új algoritmus, amely nem vonja be a bányászokat, a bányászati hardvert vagy az Nvidia-t.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.