Az EU és Olaszország közötti politikai feszültség a Bitcoin malmára hajthatja a vizet

A politikai és gazdasági feszültség EU és Olaszország között az Eurozóna működését is nehezíti. Az olaszok azzal fenyegettek, hogy az euró mellett saját valutát vezetnek be hiteltörlesztésre a vállalkozások és az állampolgárok felé, ami de facto egy ’Italexit’ lenne. Ez és a kormányzat egyéb intézkedései jelentősen hozzájárultak a Bitcoin iránti kereslet növekedéséhez.

Bitcoint elfogadó kereskedések koncentrációja az EU-ban. Olaszország kifejezetten jól áll. Forrás: Coinmap.org

Olaszország példátlan jellegű politikai és gazdasági instabilitási periódust él át az elmúlt időszakban. Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga vezette kormány több olyan intézkedést is bejelentett, ami szembemegy az EU-ban megfogalmazott irányokkal. Az egyik legsokkolóbb javaslat ún. mini-BOT-ok bevezetését tűzte ki célul, amik az Államkincstár által kiadott kötvények lennének, és alternatív fizetőeszközként a vállalkozások és családok felé fennálló tartozásokat törlesztenék.

Ez a belengetett javaslat az EU legfőbb vezetőinél is kiverte a biztosítékot, és Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének kellett nyugtatni a piacot, hogy ez az elképzelés nem valósulhat meg.

Matteo Salvini és Luigi Di Maio, az olasz kormány vezetői egyéb abszurd intézkedéseket is belengettek, mint a gazdag családokra kivethető vagyonadó és a széfekben tartott pénzre kivethető adó.

Ezek a javaslatok a pénzügyi világ figyelmét is felkeltették, és elég nagy negatív visszhangot váltottak ki. Marcus Ashworth, a Bloomberg egyik vezető riportere már arról beszélt, hogy az olasz pénzügyi krízis esetében már nem az a kérdés, hogy bekövetkezhet-e egyáltalán, hanem mikor következik be. A tavasz során az olasz gazdasági mutatók – gazdasági növekedési ráta, a deficit-adósság arány – annyira rosszak voltak, hogy a Standards&Poor BBB minősítést adott nekik, ami csak két lépésre van a spekulatív befektetési zónától.

A Bitcoin szerepe

Habár ezek összességeben a politikai instabilitás és az EU-Olaszország közötti feszültség erősödéséhez vezethetnek, másrészről felkeltették az érdeklődést az új, politikamentes, nyitott és deflációs pénzeszközök iránt, mint amilyen a Bitcoin is.

A Bitcoin a jelenlegi monetáris rendszer alternatívája lehet, mivel nem kontrollálható semmilyen bank vagy kormányzat által, kínálata fixált és előrejelezhető matematikai szabályok alapján.

Az olasz Bitcoin közösség ennek megfelelően nagyon is aktív. Az országban 42 BTC ATM található (Magyarországon 23), és rengeteg kereskedő fogadja el fizetőeszközként. Az ökoszisztéma tagja nagyon sok startup is, mint kereskedési platformot szolgáltató milánói Coin Society, a bolognai fizetési szolgáltató tinkl.it, vagy a fizetési megoldásokat nyújtó Chainside Rómában és a bitcoinforbusiness szardíniai központtal. A blokklánc technológia már intézményi szinten is használt, hivatalos digitális dokumentumok időbélyegzésére már ezt alkalmazzák.

Habár a Bitcoin még ismeretlen a társadalom nagy része előtt, az Olaszországban és EU-ban jelenleg zajló események mind arra utalnak, hogy nagy potenciál előtt áll a digitális kriptovaluta, és a kereslet iránta exponenciálisan növekszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.