Az új EU-törvény, ami nem engedi a bankoknak, hogy piszkálják a kriptovaluta vállalkozásokat

Hatályba lépett a Pénzmosás Elleni Ötödik Irányelv (Fifth Anti-Money Laundering Directive, avagy AMLD5), mellyel vélhetőleg akaratlanul fellendülhet az EU kriptovaluta-ipara, mivel az új irányelv értelmében a kriptovaluta vállalkozásokat minden más üzleti vállalkozáshoz hasonlóan kell kezelni.

A blokklánc szektor mindig is a szabályozást tartotta a legnagyobb akadálynak. A pénzmosás elleni törvények legutóbbi bevezetése az Európai Unióban azonban megváltoztathatja a dolgokat.

Törvény, ami elősegíti a kriptovaluták elterjedését?

Az irányelvet 2018 júliusában iktatták törvénybe és ez év január 10-én lépett hatályba. Az összes digitális eszközt és azok szolgáltatóit “kötelezett jogalanyként” határozza meg. A Forbes írója, Pawel Kuskowski szerint ez a kriptovaluta-szektort ugyanabba a jogi kategóriába sorolja, és ugyanúgy kezeli, mint a bankokat, pénzügyi cégeket, valamint szerencsejátékot és szerencsejáték szolgáltatásokat nyújtókat.

Az új törvény azonban további lépéseket tesz. A bankoknak most érvényes és egyedi indokolást kell szolgáltatniuk arra, ha egy adott ügyfélnek megtagadják a szolgáltatásukat. Saját hatáskörben nem tilthatják le a kriptovalutához kapcsolódó pénzügyi cégeket és azok szolgáltatásait. Ez azt fogja jelenteni, hogy több millióan lesznek képesek a digitális eszközöket megvásárolni anélkül, hogy bankok ebbe beleszólhatnának, törölhetnék a tranzakciót vagy számlákat fagyaszthatnának be.

Az pénzmosás elleni irányelvnek természetesen vannak hiányosságai, de végre megnyitja az ajtót a kriptovaluta ipar számára az érvényesülés előtt, valamint tisztázza azokat a kérdéseket is, amelyek a kriptovalutákhoz köthető cégek a pénzmosás elleni szabályozásával kapcsolatban felmerültek.

Az Európai Unió már egy ideje aktívan kutatja a kriptovaluta és blokklánc ökoszisztémát. 2016-ban bizottságokat hoztak létre a lehetőségek feltárására, valamint tervbe vették egy uniós digitális pénz létrehozását, amire irányuló erőfeszítések a a Facebook Libra bejelentése után gyorsultak fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.