Európa legnagyobb ritkaföldfém lelőhelyét tárták fel Svédországban

A Kiruna városa melletti bányában az elektronikai gyártásban nélkülözhetetlen ritkaföldfémeket találtak.

Hatalmas lelőhely

A svéd állami bányásztársaság, az LKAB, nemrég közölte, hogy hatalmas mennyiségű ritkaföldfémet tártak fel nemrég az ország északi térségében. Az LKAB szerint a kirunai lelőhely több szempontból is óriási jelentőséggel bír. A város melletti bányában az előzetes becslések alapján akár több mint egy millió tonna ritkaföldfém is lehet. Ez világviszonylatban is jelentős mennyiség.

Az LKAB már megkezdte a próbafúrásokat egy több kilométer hosszú sávban. A részletes feltáráshoz most még csak 700 méteres mélységig fúrnak le. Noha már a becslések alapján is rendkívüli jelentőséggel bír majd a lelőhely, annak teljes méretéről még nincsenek adatok.

Hiánycikk a ritkaföldfém

Jelenleg Európában sehol sem bányásznak ritkaföldfémeket. Ezek azonban nélkülözhetetlenek az elektronikai iparban, többek között például az elektromos autók és a szélerőművek építése során is. A kirunai bánya képes lenne ellátni a kontinens gyárait a szükséges nyersanyaggal. Ezzel jelentős mértékben felgyorsulna a térségben a zöld energiára való átállás.

Geopolitikai szempontok

Azonban nem csak emiatt bír óriási jelentőséggel a lelőhely. Az nyersanyaghiány világszerte súlyos gondokat okozott korábban a járvány miatt kialakult ellátási nehézségek miatt. Az ellátás folyamatosságát a feszült geopolitikai helyzet is tovább rontja.

Ez azonban már rövid távon is problémákhoz vezethet majd. Az Európai Bizottság becslése szerint 2030-ra akár ötszörösére is nőhet a ritkaföldfémek iránti kereslet. Jelenleg csak Kínából lehet beszerezni ezeket, ami teljes egészében kiszolgáltatottá teszi az európai ipart.
Ebba Busch, a svéd energiaügyi, üzleti és ipari miniszter szerint:

A villamosítás, az EU önellátásra való képessége és az Oroszországtól valamint Kínától való függetlenség ezen a bányán alapul majd. Meg kell erősíteni az európai ipari értékláncokat és valós lehetőségeket kell biztosítani a társadalmak számára a zöld átállásra.

Hosszú út vezet még a kitermelésig

Az LKAB szakemberei szerint azonban még hosszú idő telik majd el, mielőtt megnyithatják majd a bányát. A Per Geijer nevű lelőhelyen előbb még több részletes vizsgálatot is el kell majd végezniük a bányászati szakembernek. A tervek szerint az idén már remélhetőleg be tudják majd adni a kitermelési engedélyhez szükséges kérvényeket. Ezzel azonban éppen csak elkezdődik majd egy hosszadalmas engedélyeztetési eljárás, ami a tapasztalatok alapján akár évekig is elhúzódhat majd.

Jan Moström, az LKAB vezérigazgatója szerint akár 10-15 évbe is telhet, mire megkezdődhet a bányászat a lelőhelyen. Ráadásul Kiruna városa mellett már több mint 130 éve folyik bányászati tevékenység, tehát már egy kiépült bányáról van szó. Moström beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság már most dolgozik az engedélyeztetési eljárások átalakításán, hogy minél előbb megkezdődhessen a kitermelés.