Ez az ország precedenst teremt, vége a köztisztviselői pénzmosásnak

Március elejétől a nigériai köztisztviselők nem vehetnek fel készpénzt a kormány bankszámláiról – közölte a nigériai pénzügyi hírszerző egység vezetője. Azoknak a köztisztviselőknek, akik mentesülni szeretnének az új szabályozás alól, felmentést kell kérniük a nigériai elnökségtől.

A nigériai kormányzati dolgozóknak március 1-jétől tilos lesz készpénzt felvenniük a kormányzati számlákról – közölte Modibbo R. Hamman Tukur, a nigériai pénzügyi hírszerző egység (NFIU) vezetője. Az új szabály, amely a hírek szerint a szövetségi, helyi és állami tisztviselőkre vonatkozik, a kormányzatban tapasztalható magas szintű korrupció és pénzmosás ellen kíván fellépni.

Emellett a Reuters jelentése szerint az új szabály összhangban van a nigériai kormány azon céljával, hogy elérje a készpénzmentes gazdaságot. A jelentés idézi Tukurt is, aki a döntés okait úgy magyarázta: “A pénzügyminiszter a következő indoklással állt elő:

“A köztisztviselők egyre kiszolgáltatottabbá válnak a pénzmosásnak és az azt megelőző bűncselekményeknek, mivel ki vannak téve a közszámlákról történő készpénzfelvételnek.”

Tukur állításait alátámasztandó a jelentés szerint a Nigériai Központi Bankon (CBN) belül működő autonóm egység elemzése kimutatta, hogy 2015 és 2022 között a tisztviselők 2,45 milliárd dollárnak megfelelő készpénzt vettek fel állami számlákról.

A CBDC használatát erőlteti az állam

Eközben azokban az esetekben, amikor készpénzre van szükség, Tukur azt mondta, hogy a tisztviselőknek felmentést kell kérniük az elnökségtől. Ezt azonban csak “eseti alapon” adhatják meg.

A CBN a közelmúltban bemutatott Nigéria fizetési rendszerének jövőképe 2025 dokumentumában azt mondta, hogy 2025-re “készpénzmentes és hatékony elektronikus fizetési rendszerrel” kíván rendelkezni, amely minden ágazatban támogatja a pénzügyi szolgáltatásokat. Ennek elérése érdekében a CBN számos reformot vezetett be, amelyek között szerepel az új naira bankjegyek kibocsátása és a régiek fokozatos kivonása.

A CBN emellett készpénzfelvételi korlátokat vezetett be mind a vállalati szervezetek, mind a magánszemélyek számára. A közelmúltban a bank állítólag arra is utasította a privát bankokat, hogy állítsák le az új bankjegyek pénztári készpénzfelvételét.

A készpénzhasználat korlátozása mellett a jegybank azon van, hogy fellendítse a zászlóshajón lévő központi banki digitális valuta használatát. A CBDC vonzóvá tétele érdekében tett számos lépést tett, a helyiek viszont nem kérnek belőle.