Ezek minden idők legjobb hacker filmjei

A kiberbiztonságról szóló filmek betekintést nyújtanak a kiberbűnözés világába, s közelebb kerülhetünk a hackerek életéhez, ami egyszerre lehet szórakoztató és segíthet megérteni a technológiai innovációk lehetséges kockázatait. Cikkünkben összegyűjtöttük minden idők legjobb hacker filmjeit – csapjunk is bele a lecsóba!  

Háborús játékok (eredeti cím: WarGames, 1983)

Egy fiatal számítógépzseni hacker, tudtán kívül, hozzáfér egy katonai számítógépes rendszerhez, és egy jó játék reményében majdnem atomháborút robbant ki. A programot azonban csak egyvalaki tudná leállítani, a pánik elkerülése érdekében azonban titokban mozgatnak meg minden követ, hogy megakadályozzák a ballisztikus rakéták kilövését. A film segít közelebbről megismerni a számítógépes hálózatok veszélyeit és a fenyegetések elleni védelemhez szükséges kiberbiztonsági intézkedéseket.

Komputerkémek (eredeti cím: Sneakers, 1992)

Az NSA tisztjei felkeresnek egy hackerzseniből álló csapatot a „fekete doboz” visszaszerzésére, amely elvileg az orosz kormány számára lett kifejlesztve. Hamarosan azonban a megbízott fiatalok rájönnek, hogy a szervezetnek hátsó szándékai vannak és manipulálja őket. Az amerikai krimi rávilágít az adatszivárgások lehetséges következményeire, illetve a tényre, hogy az ilyesfajta incidensek megelőzése érdekében etikus hackerek segítségére is szükség lehet.

Adatrablók (eredeti cím: Hackers, 1995)

Tizenéves hackerek nagyszabású kémkedésbe keverednek, miután betörnek egy nagyvállalat számítógépes rendszerébe. A film felhívja a közvélemény figyelmét a számítógépes hálózatok sebezhetőségére és a komolyabb kiberbiztonsági intézkedések fontosságára.

Mátrix (eredeti cím: The Matrix, 1999)

Egy igazi klasszikus, amely több utalást is tartalmaz a cyberpunkok és a hackerek szubkultúrájára; a világot úgy mutatja be, mint egy szimulált valóságot, amelyet a mesterséges intelligencia (MI) irányít. A lényeg: az emberiség csapdába esett egy virtuális rendszerben, amely azzal fenyeget, hogy elpusztítja az emberiséget. A gondolat egyébként ismerős lehet, nemrégiben ugyanis a terület egyik legnevesebb szakértője is felhívta a figyelmet az MI-rendszerek veszélyeire.

A Bourne rejtély (eredeti cím: The Bourne Identity) – 2002

Ugyan nem kifejezetten a hacker filmek táborát erősíti, az akcióthriller hackerzseni főhőse saját múltját igyekszik feltárni és elkerülni a Központi Hírszerző Ügynökség ügynökeit, akik vadásznak rá. A film amellett, hogy rávilágít a technológiára való túlzott támaszkodás kockázataira, megmutatja azt is, hogy a kiberbiztonsági intézkedések támogatásához bizony emberi intelligenciára is szükség lehet.

A tetovált lány (eredeti cím: The Girl with the Dragon Tattoo, 2011)

A film egy újságíró történetét meséli el, aki egy fiatal számítógépes hackerrel szövetkezve megpróbálja megoldani azt a negyvenéves rejtélyt, amely rég eltemetett titkokat rejt. A film több fontos témával is foglalkozik, a szexuális erőszak, a korrupció és a hatalommal való visszaélés kérdését árnyaltan, elgondolkodtató módon tárja a nézők elé.

Kódjátszma (The Imitation Game, 2014)

Az igaz történeten alapuló életrajzi-filmdráma Alan Turing zseniális matematikus történetét mutatja be, aki a II. világháború alatt a német Enigma-kód feltörésén dolgozott. A film betekintés nyújt a modern számítástechnika és a kiberbiztonság eredetébe, valamint rávilágít az igazságtalanság problémájára és az LMBTQ közösség üldözésére is.

Blackhat (2015)

Egy elítélt hacker kiszabadul a börtönből, hogy segítsen felkutatni egy kiberbűnözőt, aki a globális pénzügyi rendszer meggyengítésén dolgozik. Az akciófilmet a kiberbiztonság technikai aspektusainak realisztikus ábrázolása teszi különlegessé.

Mr. Robot (2015-2019)

A népszerű sorozat egy kiberbiztonsági mérnök életét mutatja be, aki egy veszélyes összeesküvés középpontjában találja magát. A sorozat többek között a hackertechnikák pontos ábrázolása, valamint a vállalati hatalommal, a kormányzati megfigyeléssel és a magánélet védelmével kapcsolatos kérdések miatt vált híressé.

Forrás